Сіль, спеції, часник – те, без чого багато господинь не уявляють приготування багатьох страв. Чи доведеться міняти свої харчові звички майбутнім мамам?
Сіль
Багато сказано про шкоду солі для організму. У багатьох вагітних жінок це викликає бажання обмежити її вживання, але чи варто це робити?
Зловживання сіллю і солоними продуктами призводить до ослаблення кровообігу, підвищення артеріального тиску, дає навантаження на нирки, печінку, серце.
Але сіль – це продукт необхідний нашому організму. Недолік солі в організмі також небезпечний як і надлишок.
У період вагітності жінці необхідно вживати звичайну кількість солі.
Обмеження або виключення солі з раціону не може бути самостійним рішенням майбутньої мами.
Бессольову дієту призначає тільки лікар при наявності показань, таких як: захворювання нирок, печінки, серця, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія) та ін.
Набряки – це не завжди надлишок солі. Якщо у вагітної виникла ця проблема, а солоного вона вживає в міру, то слід звернути увагу на аналіз сечі, артеріальний тиск і з’ясувати причину неприємних симптомів.
Лікарі рекомендують майбутнім мамам вживати в їжу йодовану сіль. Вже доведено, що більшість людей не отримують тієї кількості йоду, який необхідний нашому організму. Йододефіцит, призводить до захворюванням щитовидної залози, розумовим розладам, відставання.
Йодовану сіль необхідно тримати в посуді, що щільно закривається, щоб зберегти її корисні якості. Йод має властивість випаровуватися, тому їжу краще солити вже готову.
Часник
Володіє пікантним смаком і ароматом, він використовується як спеція в кулінарії. Часник – широко застосовується в народній медицині, як протизапальну, антисептичну, імуностимулюючу, протиглисний засіб. Розріджує кров, знижує рівень холестерину. Часник багатий макро і мікроелементами, вітамінами, містить ефірне масло, яке є сильним антиоксидантом. Просто джерело вітамінів для майбутніх мам. Але чи можна вживати часник вагітним жінкам?
У яких випадках від вживання часнику краще відмовитися?
У медиків немає категоричної думки відносна шкоди цього продукту, але є люди, яким краще опинитися від вживання часнику. При печії, гострому або хронічному гастриті, виразці, індивідуальної нестерпності.
Не варто їсти часник на силу, якщо вам його зовсім не хочеться, не любите, а треба, тому сусідка сказала, що корисно. При простудних захворюваннях немає необхідності поїдати часник головками. Ймовірність того, що від цього методу ви швидко вилікуєтеся дуже мала, а от те, що отримаєте печію і різі в шлунку – велика. По-перше, часник – це не єдиний продукт, який зміцнює імунітет. По-друге, є більш цивілізовані, безпечні і дієві методи в боротьбі з грипом та застудою.
Якщо ви любите часник і не відчуваєте дискомфорту після вживання його в їжу, то їжте на здоров’я. Але пам’ятайте, у всьому важлива міра. Ця спеція досить гостра, а гостре, як відомо, в харчуванні вагітних, має бути обмежене.
Перець і інші приправи
Чорний перець, лавровий лист – улюблені спеції багатьох господинь. У малих дозах вони не завдадуть шкоди. Але при зловживанні, є ймовірність скорочення матки.
Від червоного перцю на період вагітності краще відмовитися, так як він є сильним алергеном.
Уважно читайте етикетку, якщо купуєте суміш трав, так як в них теж можуть містяться трави, які провокують алергію.
А ось, що вагітним не дозволене вживати, так це шафран. Дорога спеція, що не користується величезною популярністю, в нашому звичному побуті. Шафран в ходить до складу всіма улюбленої приправи хмелі-сунелі, але в малій дозі, безпечної для вагітної.
Приправи-суміші, як правило, містять сіль. Враховуйте це, коли солите їжу. Деякі виробники додають в такі суміші підсилювачі смаку, що вкрай негативно впливає на смакові рецептори, травну систему. Купуйте тільки якісні, перевірені суміші.
Будьте уважні і вибагливі в тому, що вживаєте в їжу. Кардинальні зміни у своєму раціоні обговорюйте з лікарем.