Зелена цибулька багата фолієвою кислотою, вітаміном С, залізом. Ці елементи необхідні для нормального протікання вагітності. Найбільше фолієва кислота потрібна в першому триместрі: науково доведено, що вона зменшує ризик патологій розвитку нервової трубки зростаючого малюка. Залізо ж – це головна складова гемоглобіну, зниження рівня якого називається анемією, тобто недоліком кисню, який необхідний для нормального росту дитини. А заліза під час виношування організму жінки потрібно мало не вдвічі більше. І допомагає засвоюватися залізу, що міститься в цибулі вітамін С.
Дуже корисний ще й часник-порей. У ньому міститься кальцій, все та ж фолієва кислота, залізо, вітаміни В6, К. Кальцій організму вагітної необхідний, його недолік загрожує не тільки проблемами з зубами, але і дратівливістю, болями в ногах. Вітамін К і зовсім незамінний: він допомагає підтримувати згортання крові.
Так що цибуля вагітним корисна. А ось з приводу часнику певної думки у фахівців немає. Поважають його за противірусну дію, але побоюються через можливі алергічних реакцій. Але не тільки через алергію слід бути з ним обережніше: він здатний збільшувати маткову активність, викликаючи небажані скорочення м’язів.
Але, незважаючи на можливий негативний вплив часнику, є в ньому і користь. У невеликих кількостях він стабілізує тиск і стимулює кровообіг. Зубчик часнику (НЕ головка!), Використаний як спеція в якомусь блюді, не принесе шкоди, якщо у майбутньої мами, звичайно, немає непереносимості цього продукту. А в малих кількостях боятися його не варто, але й знати про можливу шкоду потрібно.