Чи можна суші під час вагітності та чим вони небезпечні?

Чи можна суші під час вагітності та чим вони небезпечні?
Чи можна суші під час вагітності та чим вони небезпечні?
Суші – страва японської кухні, яка давно увійшла в наш раціон. Їх безліч видів і найменувань. Молоді дівчата їх просто обожнюють. Але чи можна вагітним їсти суші? Спробуємо розібратися.

Користь суші

Користь суші та ролів очевидна. Водорості багаті великою кількістю мікро і макроелементів, а головне йодом. Йод потрібен нам для нормальної роботи щитовидної залози, повноцінного розвитку мозкової і розумової діяльності. Морська і океанічна риба багата вітамінами групи В, кальцієм, калієм, фосфором, залізом, йодом і багатьма іншими корисними елементами. Також риба містить білок, подвійно необхідний майбутній мамі для розвитку плода. І, звичайно, рис, всіма улюблений дієтичний продукт, багатий калієм, джерело складних вуглеводів, а значить і енергії. В роли можуть входити і такі інгредієнти, як: авокадо, огірок, деякі види сирів, ікра, васабі та ін. На перший погляд абсолютно нешкідливе і навіть корисне блюдо. Але у майбутніх мам є серйозні причини для відмови від суші

П’ять причин не вживати суші під час вагітності

  • 1. На жаль, «вітчизняні» суші кардинально відрізняються від справжніх японських. По-перше, японці використовують тільки свіжу рибу, яка нам не доступна зі зрозумілих причин. По-друге, це їх національне блюдо, і хто як не вони володіють технологією приготування. Не всі ресторатори обтяжують себе тим, щоб вникнути в суть японської кухні або запросити професійного сушиста, який навчить персонал. Тобто в деяких закладах суші, роли просто не вміють готувати.
  • 2. Умови транспортування та зберігання риби – це те, що недоступно оці споживача. На якому етапі могли порушуватися технологічні норми – невідомо. Негідні до вживання продукти в кафе і ресторанах викидають неохоче і вкрай рідко. Найчастіше вмілі кухарі їх «реабілітують» і подають як свіжі. Отруєння зіпсованої рибою і морепродуктами – одне з найнебезпечніших, особливо для майбутніх мам.
  • 3. Любителі суші повинні пам’ятати про високий ризик захворювання на гельмінтоз. Це відноситься як до морської, так і річковій рибі, що не пройшли термічну або теплову обробку. Харчуючись за рахунок свого господаря, паразити завдають шкоди здоров’ю. Відбувається збій в травній системі, організм не здатний повною мірою засвоювати корисні речовини, вітаміни. Антигельмінтні препарати токсичні, тому лікування ними під час вагітності вкрай небажано.
  • 4. І медики, і біоенергетики рекомендують під час вагітності харчуватися їжею, до якої генетично звик наш організм. Справа в тому, що на перетравлення і засвоєння «екзотичних» продуктів організм витрачає більше енергії, а додаткове навантаження майбутній мамі зовсім не потрібне. Природно, сира риба – це не те, чим харчувалися наші предки.
  • 5. Що кажуть лікарі? Практично всі вони одностайні. Не варто вживати суші в період вагітності через ризик заразитися паразитами або отруїтися.

І все ж дуже хочеться поласувати ролами?

Приготуйте їх самі з якісних продуктів.

Заморозьте рибу перед використанням на 24 години. Личинки паразитів гинуть при заморожуванні.

Риба, що пройшла теплову обробку, нешкідлива і підійде для того, щоб приготувати роли.

Не купуйте готові суші в супермаркетах, так як термін придатності цього продута три години. Вживайте їх тільки в свежеприготовленном вигляді.

Соєвий соус в чистому вигляді не представляє загрози для здоров’я вагітної. А ось вживати імбир і васабі варто з обережності. Васабі – японський хрін, гостра приправа, яка може викликати печію, а імбир – спровокувати алергію.

Дотримуйтесь цих нескладних правил і ви дозволите собі поласувати улюбленими стравами японської кухні безпечно для свого здоров’я.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.