Запори при вагітності

Запори при вагітності
Запори при вагітності
Запор – відсутність дефекації більше 2-х днів або неповне випорожнення кишечника протягом тривалого часу. У вагітних ймовірність розвитку даної патології досить висока, тому жінки особливу увагу повинні приділяти профілактичним заходам, спрямованим на попередження затримки дефекації.

Причини запорів у вагітних

    Основною причиною виникнення закрепів є фізіологічне підвищення в крові прогестерону. Основна функція цього гормону – розслаблення гладких волокон матки для збереження вагітності. Однак спазмолітичний ефект прогестерону одночасно поширюється і на м’язовий шар стінки кишечника, що виражається в зниженні перистальтики і уповільнення просування калових мас.
    Зниження рухової активності жінки може виступати додатковим фактором розвитку запору.
    Зміна раціону харчування зі скороченням продуктів, що містять клітковину, знижують рухову активність кишечника і сприяють застою калових мас в його порожнині.
    Порушення водного балансу в результаті набряків або недостатнього пиття також є причиною формування запорів.
    Сильні психо-емоційні переживання, які характерні жінкам в положенні, можуть призводити до парезу кишечника і порушення його перистальтики.

Лікування закрепів вагітних

При лікуванні закрепів вагітним варто пам’ятати, що терапія не повинна бути агресивною. Не можна використовувати проносні препарати, а також робити клізми. Інтенсивне роздратування стінок кишечника і різке посилення його перистальтики можуть стати причиною гіпертонусу матки, загрози переривання вагітності, а на пізніх строках – передчасних пологів.

Основними способами лікування запорів у вагітних є:

    • Нормалізація раціону харчування і якості харчових продуктів.
    • Відновлення помірної фізичної активності.
    • Нормалізація водного балансу організму.

У раціоні жінкам рекомендується збільшити кількість свіжих фруктів, овочів, а також продуктів, що містять велику кількість клітковини. До них відносяться:

    • Хліб з висівками.
    • Овес.
    • Квасоля, горох і сочевиця у відварному вигляді.
    • Коричневий рис.
    • Мигдаль, волоський горіх.
    • Запечений гарбуз.

Для лікування і профілактики запорів слід дотримуватися наступних правил:

    • Теплова обробка здатна руйнувати грубі волокна харчових продуктів, тому при приготуванні їжі для вагітних кількість кулінарних процесів має бути мінімальною.
    • Число прийомів їжі повинно збільшуватися до 5-7 разів на день, але порції при цьому не повинні бути великими за обсягом. Вітаються часті перекуси свіжими фруктами.
    • Кількість випитої рідини повинна бути не менше 800 мл на добу. Це можуть бути соки, відвари, мінеральна вода без газу. Для нормалізації водного балансу рекомендується вживати страви в рідкому і напіврідкому вигляді. Для профілактики набряків кількість солі при цьому варто обмежити.
    • Хорошим проносним ефектом володіє кефір, який випивають натщесерце. Замість кефіру можна використовувати відвар чорносливу і родзинок, який п’ють вранці перед сніданком.
    • До помірних фізичних навантажень можна віднести прогулянки, заняття домашніми справами, легка зарядка. Не варто активно виконають фізичні вправи, оскільки важкі навантаження можуть спровокувати гіпертонус матки.

Наслідки запорів при вагітності

Найбільш частим ускладненням запорів є поява гемороїдальних вузлів, які в деяких випадках кровоточать і доставляють жінці біль і дискомфорт.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.