Невеликий волохатий плід ківі давно прижився в нашому раціоні. Ананас на його фоні виглядає більш екзотичним. Подивимося, що говорять про ці фрукти в раціоні вагітних.
Чи можна вагітним ківі?
На п’єдесталі пошани ківі стоїть на другому місці за вмістом фолієвої кислоти, поступаючись тільки брокколі. Фолієва кислота необхідна на ранніх порах внутрішньоутробного життя малюка, вона знижує порок розвитку його нервової трубки – майбутнього спинного мозку. Ще ківі багатий залізом, аскорбіновою кислотою та іншими мікроелементами.
Якщо ви вирішили вперше спробувати ківі вже вагітною, то уважно поспостерігайте за своїм самопочуттям після такого «знайомства». А якщо ви їли його завжди, і ніяких алергічних реакцій не спостерігалося, то можна бути трішки менше обережною. Але організм вагітної може піднести будь-які сюрпризи, навіть алергію на давно улюблений продукт, тому знайте міру.
Чи можна вагітним ананас?
Ананас – це солодке джерело вітамінів C, A, D, групи В і РР. Мінералів теж достатньо: є в ньому натрій, калій, залізо, йод, цинк та інші. А в серцевині стиглого ананаса міститься бромелайн, що є тонізуючою речовиною. Він покращує настрій, очищає судини і благотворно впливає на мікрофлору кишечника. В цілому, збалансований склад цього фрукта сприяє швидкому переварюванню продуктів, позбавляє від тяжкості в шлунку, можливої печії. Крім того, ананас має деяку сечогінну дію, що дозволяє позбавитися від надлишкової води в організмі і зменшити набряклість тканин.
Вагітним з ананасом треба бути уважними. Тропічний фрукт відносять до сильних алергенів. Небажано його вживати і тим, у кого є проблеми з шлунком (виразки або гастрити). При безконтрольному і постійному вживанні ананаса чудодійний в невеликих кількостях бромелайн стає шкідливий, він підвищує матковий тонус. Зважаючи на це акушери-гінекологи радять виключати фрукт з раціону на ранніх і пізніх термінах і дозувати ласощі, не об’їдаючись ними.