-
● вона формує кров’яні клітини;
● бере участь у формуванні нервових трубок плода і плаценти;
● формує РНК і ДНК.
Брак цієї кислоти в організмі вагітної може призвести до наступного:
-
● нездатність виносити вагітність;
● відшаровування плаценти;
● вроджені аномалії дитини;
● проблеми в розумовому розвитку малюка;
● депресія, анемія, токсикоз, біль у ногах.
Фолієва кислота потрапляє в організм разом з їжею. Також вона синтезується в кишківнику, тому, якщо у вас в організмі нестача цієї речовини, перевірте свій шлунково-кишковий тракт. Вітамін В9 містять в собі такі продукти, як: морква, бобові, зелені овочі, гречка, вівсянка, злаки, банани, апельсини, горіхи, гриби, фініки, абрикоси, гарбуз, диня, різні коренеплоди, дріжджі. У продуктах тваринного походження він також є, а це: печінка, курка, яловичина і свинина, яєчний жовток, молоко і сир, лосось, тунець.
Якщо ви часто вживаєте алкоголь, рівень фолієвої кислоти у вашому організмі знижується. Також приготування їжі під температурою знищує запаси вітаміну В9 в ній. Намагайтеся вживати в їжу побільше біфідобактерій, вони сприяють поліпшенню вироблення В9 в ШКТ. Так як під час вагітності організм особливо потребує в фолієвій кислоті, можна приймати її окремо, купивши в аптеці. Але краще пройти обстеження і порадитися з лікарем, а не займатися самолікуванням.