Страви з печінки в раціоні вагітних

Страви з печінки в раціоні вагітних
Страви з печінки в раціоні вагітних
Печінка містить багато вітамінів, протеїну, і такого необхідного для підтримки гемоглобіну – заліза, яке чудово засвоюється саме з цього продукту. Здається, що про шкоду говорити не доводиться. Чи можна їсти печінку при вагітності, якщо вона має стільки корисних властивостей?

У раціоні майбутніх мам цього продукту і страв на його основі краще уникати. Справа у великій кількості вітаміну A, надлишок якого викликає пороки розвитку плоду. Особливо це стосується першого триместру, коли йде формування всіх життєвоважливих систем малюка.

З печінки (особливо яловичої) в організм надходить готовий вітамін A – ретинол. Рекомендована його доза – 10 000 МО / добу, а в середній порції яловичої печінки деколи міститься до трьох разів більше добової норми. У такому обсязі вітамін А, який ще й відкладається в організмі про запас, здатний нашкодити дитині.

У багатьох продуктах (в помаранчевих і зелених овочах, бобових, травах) міститься провітамін A – каротин, котрий слугує основою для «виготовлення» самого вітаміну A. У щоденному меню вагітних ці продукти не обмежуються, небезпечний саме готовий вітамін.

Певна доза ретинолу майбутнім мамам необхідна, зазвичай призначають вітамінні комплекси, склад яких підібраний спеціально для майбутніх мам. Слід уважно переглядати інформацію про зміст різних компонентів на упаковці, дотримуватися рекомендацій лікаря, щоб випадково не перевищити добову потребу. Обережно потрібно вибирати і БАДи на основі риб’ячого жиру, витягнутого з риб’ячої печінки. Якщо і приймати подібні добавки, то тільки отримані безпосередньо з м’язової тканини риби.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.