Ромашка, м’ята, шипшина: шкода чи користь в період вагітності?

Ромашка, м'ята, шипшина: шкода чи користь в період вагітності?
Ромашка, м’ята, шипшина: шкода чи користь в період вагітності?
Природа подбала про те, щоб дати людині все необхідне для зцілення і запобігання недуг. Але є продукти, які викликають суперечливі думки щодо їх вживання під час вагітності. Ромашка, м’ята, шипшина в їх числі. Щоб зробити висновки, слід з’ясувати, в чому ж їх шкода чи користь?

Якщо хочеш зберегти тіло здоровим і сильним, пізнай усе, що може принести користь твоєму тілу або пошкодити йому.

(Ібн аль-Мукаффа, VIII ст.)

М’ята

Застосовується в кулінарії, косметології, фармацевтиці, є основою багатьох заспокійливих препаратів. Ароматна, корисна, існує більше 25 різновидів, але одна з найпоширеніших – перцева м’ята, отримана в слідстві гібридизації дикорослих видів.

Користь м’яти для майбутніх мам

М’ята допомагає позбутися багатьох неприємних симптомів таких як, кишкові кольки, метеоризм, нудота, блювання, набряки, сприяє у лікуванні захворювань і нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Завдяки високому вмісту ефірних олій має антисептичну та протизастудну дію.

Багато вагітних, в слідстві гормональних змін стикаються з проблемою нервового перезбудження, з яким самі впоратися не в змозі. М’ятний чай – це прекрасний засіб від стресу, тахікардії, мігрені, безсоння.

Враховуючи сукупність цих факторів, можна зробити висновок, що м’ята корисна під час вагітності. Але є деякі «Але». Вагітність – час, коли жінка повинна бути особливо вибіркова в тому, що вживає.

Коли м’ята може нашкодити?

    – М’ята може викликати алергічні реакції. Як правило це відбувається у людей схильних до алергії.
    – Майбутнім мамам категорично забороняється вживати ефірну олію м’яти і в цьому питанні лікарі одностайні.
    – При хронічних захворюваннях жовчних шляхів, тому м’ята – потужний жовчогінний засіб, при зниженому артеріальному тиску, варикозі.
    – Аптечна, перцева м’ята містить естрогени – гормони, які можуть вплинути на перебіг і виношування вагітності. Багато фахівців стверджують, що зловживання м’ятою може викликати передчасні пологи. Але, як ви розумієте підтвердити або спростувати цю інформацію вкрай складно. Відомо тільки достовірно те, що зловживання чим-небудь в принципі може згубно позначитися на здоров’ї вагітної. Все добре в міру.
    – Найбільшої шкоди можна завдати собі і майбутньому малюку в слідстві самолікування. Трави, фітопрепарати – це теж ліки, які можуть як допомогти, так і нашкодити. Тому, якщо мова йде про лікування будь-яких недуг м’ятою, то будь-яке лікування майбутнім мамам призначає лікуючий лікар.

Якщо вагітність не протипоказана м’ята лікарем, то 1-2 чашки в день неміцного чаю з м’ятою цілком можна собі дозволити. Обов’язково робіть перерви. Наприклад, тиждень п’єте кілька днів відпочиваєте.

Ромашка

Аптечна ромашка широко застосовується в лікуванні різних захворюванні. Ромашковий чай приємний на смак і корисний, як засіб проти стресу.

Чи корисна ромашка майбутнім мамам?

Ромашка прекрасно підходить для зовнішнього застосування – ванночки, компреси для загоєння ран і тріщин. У зовнішньому застосуванні не має ніяких обмежень, якщо ви не страждаєте від алергії. Уникайте потрапляння в очі, тому це може викликати свербіж і навіть набряк слизової.

Діє як легкий антисептик. Сприяє в лікуванні горла, носа, фарингітів, тонзилітів, а також ротової порожнини, стоматиту. У цих випадках використовується як промивання і полоскань за стандартною схемою, без строгих обмежень.

Ромашка знімає шлункові спазми, запальні процеси, лікує гастрит, нормалізує роботу кишечника, усуває здуття, запори, які так часто мучать жінок в першому триместрі вагітності. Але скільки можна приймати відвару ромашки вагітні?

Фітопрепарати – це теж ліки, отже тут не йдеться про лікування, яке зможе призначити тільки лікар. У строго обмеженій кількості вживання слабкого відвару ромашки не зашкодить. Одна чашка чаю в день – норма для вагітної, звичайно ж з перервами. За умови, що ви не алергік і не будете нею зловживати.

Шипшина

Одна з найбільш високовітамінних рослин. Шипшину використовували ще в стародавній медицині при блювоті, для заспокоєння нервів, при збільшенні мигдалин. З квіток (пелюсток) рослини готували варення. Пелюстки вважалися не менш корисними ніж плоди, особливо при лікуванні захворювань печінки, для зміцнення серця, від послаблення кишечника та ін. В нашому побуті звично використовуються плоди шипшини. Відвари і настої з шипшини призначаються навіть у післяопераційний період.

Чим корисна ця чудо-ягода, шипшина, майбутнім мамам?

Під час вагітності імунітет жінки спрямовує всі сили на виношування і розвиток ембріона, а відповідно її організм більше схильний згубній дії навколишнього середовища, в тому числі інфекційним, простудним захворюванням.

Шипшина – прекрасний імуностимулюючий засіб, завдяки вмісту вітаміну С в ягодах цієї рослини. Як правило не викликає алергії. Приємний смак і аромат настою замінить звичний, але далеко не такий корисний чай.

Легкий, кислуватий присмак допоможе зняти неприємне відчуття нудоти під час токсикозу.

Існує думка, що підвищений вміст вітаміну С у шипшині виводить кальцій з організму.

По-перше, відвари і настої шипшини слід пити з перепочинками, наприклад, три дні п’єте, потім п’ять днів відпочиваєте.

Заварювати шипшина найкраще в термосі 1:10, тобто одна частина шипшини на десять частин води. Дати настоятися 3 – 6 годин.

По-друге, майбутнім мамам необхідно вживати продукти з високим вмістом вітаміну D, тому що він сприяє засвоєнню кальцію.

А ось нестача вітаміну С тягне за собою ряд серйозних захворювань. Загальне нездужання, слабкість, висока схильність до інфекційних захворювань – найшкідливіші з них.

Не варто приймати відвари шипшини при:

    Виразковій хворобі
    – Хронічних захворюваннях печінки, нирок, жовчних шляхів (вважається, що шипшина сприяє в лікуванні захворювань цих органів, але під час вагітності ризикувати не варто, тому що можна спровокувати загострення)
    – Тромбофлебіті
    Запорі

При наявності серйозних хронічних захворювань необхідна консультація лікаря.

Отже, шипшину під час вагітності пити можна і потрібно, якщо ви не страждаєте хронічним захворюваннями і у вас немає особистої непереносимості. При покупці ягід віддавайте перевагу тільки перевіреним виробникам, а при самостійному зборі вибирайте екологічно чисту місцевість. Дотримуйтесь міру і правила по прийому відвару з шипшини і будете здорові.

Вагітність – це цілком природний, але особливий стан для жінки. Отже до вживання деяких продуктів варто підходити з великою увагою. А головне, ставитися до всього з розумом і прислухатися до свого організму.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.