Сир для вагітної
У сирі багато білка і такого необхідного майбутній мамі кальцію, але не всі сорти однаково корисні. Тверді (пармезан, гауда, чеддер та інші), м’які (моцарелла, фета, маскарпоне та інші), а також плавлені до вживання дозволені. Але не радять лікарі навіть іноді побалувати себе сирами з цвіллю (брі, дор блю, рокфор та інші). Їх склад є добрим ґрунтом для розмноження збудників лістеріозу. Звичайна людина це захворювання переносить легко, але у вагітної жінки можуть бути ускладнення через ослаблений імунітет. Але є застереження: після термічної обробки хвороботворні лістерії гинуть, так що покуштувати гаряче блюдо з таким вишуканим сиром можна.
Чи можна вагітним ковбаси?
Ковбаса містить у своєму складі в кращому випадку лише третину м’яса. Здавалося б, що поганого в цьому продукті? А те, що інші дві третини – це соя і різноманітні добавки, що впливають на смак та інші властивості. Та й походження самого м’яса найчастіше ставиться під сумнів. Неякісна сировина – це можливість заразитися токсоплазмами, проникаючими крізь плацентарний бар’єр і вражаючими нервову систему плода. Серед поширених добавок зустрічаються: глутамат натрію, що підвищує тиск; кармін, що викликає алергічні реакції; фосфати, що порушують кальцій-фосфорний обмін, що приводить до дефіциту кальцію, необхідного зростаючому організму малюка. Що вже й казати про високий вміст солі, яка може викликати не тільки набряки, але і пізній гестоз. Так що від ковбаси доведеться утриматися зовсім.
Шкідливість балика під час вагітності
Через можливий зміст токсоплазм не можна їсти і балик під час вагітності. Навіть коли риба для його приготування спіймана в знайомому водоймищі, то це не гарантія того, що вона не є носієм цих бактерій. Тільки після достатньої термічної обробки, наприклад, у вигляді гарячого бутерброда, можна дозволити собі шматочок балику.