Пити молоко при вагітності: користь і шкода

Пити молоко при вагітності: користь і шкода
Пити молоко при вагітності: користь і шкода
У період вагітності жінці необхідно отримувати набагато більше кальцію та інших макро- і мікроелементів, ніж у звичайному положенні. Адже майбутня мама віддає з власних запасів мінерали, необхідні для розвитку плода. Молоко – це простий і перевірене джерело для їх поповнення.

Користь молока при вагітності

Воно містить кальцій, калій, фосфор, магній, натрій, вітаміни А, В, D, E, PP, K, а також білок. Молоко багате кальцієм – близько 140 мг на 100 гр продукту і фосфором – 130 мг на 100 гр. Тобто у склянці коров’ячого молока 25% добової дози кальцію, необхідного вагітній жінці. Всім відомо, що цей елемент відповідає за формування і розвиток скелета малюка. Через його нестачу страждає організм майбутньої мами. Проявляється це такими симптомами, як: судоми, ламкість нігтів, випадіння волосся, швидка стомлюваність, а крайня ступінь – це крихкість кісток.

Молоко зміцнює і заспокоює нервову систему, а також серцево-судинну. Всім відомий напій від безсоння – молоко з медом. Цьому сприятливому дії сприяє калій і магній – елементи, які в ньому містяться.

Майбутнім мамам хочеться залишатися стрункими навіть в цікавому положенні. Деякі виключають молоко з раціону, через жири, що міститься в ньому, але насправді це не причина відмовлятися від молока. Так, якщо зловживати цим продуктом, то холестерин може підвищитися. І молоко дійсно калорійне, але в розумних порціях не принесе шкоди ні фігурі, ні здоров’ю. По-перше, в молоці калорій набагато менше, ніж в солодкій газованій воді або соках з пакетів. По-друге, жири, які в ньому містяться, легко розщеплюються. До того ж молоко швидко насичує і вгамовує почуття голоду, тому буде хорошим варіантом для перекушування. Але до вживання молока є і протипоказання.

Чим шкідливе молоко при вагітності?

Відразу відзначимо, що під час вагітності молоко пити можна. Просто є жінки, яким воно протипоказане незалежно від того в якому вони стані.

Молоко пити не можна:

    при захворюваннях нирок, шлунка, кишечника (або тільки з дозволу лікаря);
    індивідуальної непереносимості лактози (молочного цукру), але це не завжди відноситься до кисломолочних продуктів;
    слід уважно ставитися до свого організму і при появі печії, нудоти, метеоризму краще припинити вживання молока хоча б на період вагітності.

Як пити молоко?

Деякий час вчені в один голос буквально сурмили про шкоду молока, аргументуючи це тим, що воно не засвоюється організмом. Якщо говорити про людей похилого віку, то так воно і є, але майбутнім мамам від молока буде користь, головне, знати, як його правильно пити.

Молоко потрібно пити теплим. Є думка, що холодне молоко провокує вироблення слизу в організмі. До того ж з охолоджених продуктів жири тваринного походження погано засвоюються, осідають на стінках кишечника. Не те щоб холодне молоко пити категорично не можна, але користі від нього буде набагато менше, ніж від теплого.

Молоком не варто зловживати. Денна норма не повинна перевищувати 2 склянки на день. При появі неприємних симптомів, з боку ШКТ, порції молока необхідно зменшити або на якийсь час припинити його пити.

Деякі дієтологи рекомендують вживати молоко як окремий продукт. Вважається, що в поєднанні з іншими продуктами воно ускладнює травлення, викликає процес бродіння в шлунку. Це не відноситься до злакових, круп, адже всім відома користь молочної каші. Але є і протилежна думка, що молоко можна пити у поєднанні з будь-якої іншої їжею. Щоб зрозуміти де ж правда, необхідно прислухатися до свого організму і відчуттям після їжі.

Якщо ви не любите або не переносите молоко, то не варто пити його через силу просто тому, що – корисно. Молоко – це не той продукт, який пити вкрай необхідно, адже молочних продуктів безліч і їх цінність також велика, тому вибирайте, то що подобається.

Яке молоко пити?

Дієтологи всього світу рекомендують дорослим людям обмежити вживання молока або замінити його кисломолочним продуктом. Але це питання звички і індивідуальної переносимості. Якщо майбутня мама отримує задоволення від пиття молока, то не варто собі відмовляти. Якщо ж ні, то, в іншому випадку кисле молоко стане хорошою альтернативою цільному.

Кисле молоко сприяє травленню, допомагає позбутися від запорів, очищає кишечник від токсинів, а, головне, на 90% засвоюється організмом. Заквасити молоко можна як природним шляхом, так і за допомогою біфідо або лактобактерій. Бактерії сприяють розщепленню білка в кишечнику, що робить цей продукт безпечним для людей з непереносимістю молочного білка.

Пастеризоване молоко. Для жителів мегаполісів свіже не доступне зі зрозумілих причин. Залишається пити пастеризоване молоко з пакету, але не варто плутати його з ультрапастеризованим або стерилізованим термін придатності, якого може досягати півроку. Домагаються таких результатів при нагріванні молока до температури 150 ° С. В результаті в ньому гинуть практично всі вітаміни. А недобросовісні виробники і зовсім продають порошковий продукт. Пастеризоване молоко зберігається кілька днів. Його нагрівають до 70 ° С, що вбиває шкідливі бактерії, але це не впливає на вітаміни і мінерали. Тому користь від цього молока дійсно є.

Свіже молоко. Домашнє молоко, без обробки безумовно, смачне і корисне, але пити його можна тільки від своєї корови, і якщо ви з дитинства до цього звикли. В магазинному молоці жирність набагато нижче, ніж у домашньому, тому, якщо раніше ви не пили його у свіжому вигляді, то краще не ризикувати. Як мінімум – це загрожує діареєю, а також навантаженням на підшлункову залозу, печінку, нирки. Ні в якому разі не пийте молоко не минув теплову обробку, куплене на ринку.

Парне молоко – свіжонадоєне, вважається найкориснішим. У перші 2 години воно володіє бактерицидною активністю, тобто здатність вбивати шкідливі мікроби. Але вживати його можна тільки при повній впевненості в якості продукту.

Згущене молоко. На жаль цього продукту на прилавках в натуральному вигляді не знайти. Більшість виробників під назвою «згущене молоко» продають дуже солодку рідину схожу на клейстер. Але, якщо майбутній мамі дуже хочеться поласувати згущеним молоком, то вихід є. Придбати свіже молоко і приготувати згущене молоко самостійно. Це буде однозначно смачно і безпечно.

Сухе молоко входить до складу дитячих сумішей. Його отримують з натурального, пастеризованого. У ньому менше холестерину, ніж в цілісному і воно також містить вітаміни і мінерали, багате білком. Його можна вживати вагітним, але остерігайтеся підробок.

Яке вибрати: козяче або коров’яче?

На відміну від коров’ячого, з якого організм бере лише 30% користі, козяче засвоюється практично на 100% і вважається гіпоалергенним. Воно містить вітаміни А, Н, С, всю групу В і холін, речовина, яка стабілізує рівень холестерину в крові, покращує роботу печінки, перешкоджає відкладенню в ній жиру, активізує пам’ять і мозкову діяльність.

Козяче молоко втрачає свої корисні властивості при нагріванні понад 45 ° С. Його краще пити свіжим, але купувати тільки у перевірених продавців. Вважається, що козяче молоко має специфічний запах, але це не так. У хороших господарів і козяче, і коров’яче молоко пахнути не буде, а різкий запах може говорити про недостатню чистоті тварин або умов, в яких вони містяться.

Козяче молоко дійсно корисніше і поживніше, ніж коров’яче, але яке краще пити – вирішувати тільки вам. Вживання їжі, має приносити і користь, і задоволення. Головне, пам’ятати, що нічим не можна зловживати.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.