Навіть нормально протікаюча вагітність супроводжується різними розладами з боку травної системи. Одним матусям щастить більше, і у них легке відчуття «не по собі» перших місяців очікування малюка змінюється прекрасним самопочуттям. Ну а іншим доводиться мучитися і від нудоти, і від запорів, і від жахливої печії протягом майже всієї вагітності. При цьому останній симптом у багатьох жінок вперше з’являється саме з настанням «цікавого» положення.
Що таке печія?
У шлунково-кишковому тракті людини розташовується велика кількість сфінктерів – гладком’язових клапанів, які поділяють між собою органи травлення і не дають їжі можливості просуватися в неправильному напрямку, тому подібне. Між шлунком і стравоходом також розташовано таку утворення – кардіальний сфінктер. Він попереджає потрапляння кислого шлункового вмісту в стравохід. Якщо робота цього клапана порушується, розвивається печія, яка є наслідком роздратування ніжної слизової стравоходу соляною кислотою, пепсином.
Запідозрити у себе печію дуже просто, так як кислий присмак у роті, печіння в горлі і за грудиною не може залишитися непоміченою. З’являються ці неприємні симптоми, як правило, після їжі, особливо в положенні лежачи. Крім того, спровокувати закид вмісту шлунку в стравохід може різкий нахил або натужування.
Причини печії у вагітних
В організмі майбутніх мам порушення нормального функціонування сфінктера між стравоходом і шлунком розвивається з двох основних причин:
-
• Високого рівня прогестерону. Цей гормон сприяє розслабленню матки (її м’язового шару) і збереженню вагітності, але при цьому його розслаблюючий вплив поширюється і на інші гладком’язові утворення організму, в тому числі і на сфінктери.
• Збільшення розмірів матки, яка з кожним тижнем все сильніше і сильніше «підпирає» кишківник і шлунок, створюючи ще більш сприятливі умови для потрапляння перемішаної зі шлунковим соком їжі в стравохід.
На останніх тижнях вагітності печія, як правило, зникає, що пов’язано з падінням рівня прогестерону в крові і опущеною голівкою малюка і матки, відповідно.
Як попередити печію?
Щоб звести до мінімуму ймовірність розвитку печії, вагітна жінка повинна дотримуватися наступних правил:
-
• Не треба вирушати з-за столу відразу в ліжко, а прогулятися або зайнятися чимось корисним протягом півгодини.
• Не треба переїдати, особливо перед нічним сном.
• Вечеряти за 3-4 години до сну.
• Харчуватися дрібно (денний обсяг їжі ділити на 5-7 прийомів).
• Виключати з раціону все гостре, сильно засмажене, мариноване, надто жирне. Крім того, зменшувати вживання кисломолочних продуктів, міцної кави, шоколаду, кислих фруктів і соків, помідорів.
• Спати на високій подушці.
• Носити вільний одяг.
Безпечне лікування печії
Майбутні мами в лікуванні печії повинні віддавати перевагу не медикаментозним засобам, а безпечним допоміжним методам, застосовуючи при виникненні нападу наступне:
-
• Сік, вичавлений з натертої картоплі (можна пити для профілактики кілька разів на день по 50 мл).
• Трохи підігріту мінеральну слаболужну воду, але тільки негазовану – це дуже важливо.
• Натерту сиру моркву.
• Відварений горох, імбир, сирі вівсяні пластівці – ці продукти можна жувати під час нападу.
Популярні серед населення засоби від печії, молоко і содовий розчин, на думку медиків, дають тільки короткочасне полегшення симптомів, на зміну якому дуже швидко приходить погіршення стану.
Якщо печія стає постійною і болісною, необхідно звернутися до терапевта, щоб він призначив безпечне медикаментозне лікування, так як жінкам в положенні можна використовувати далеко не всі ліки, що нейтралізують кислоту в шлунку (антациди). Найбільш відповідними препаратами від печії у майбутніх мам, є засоби на основі солей кальцію, наприклад, Ренні. Під час їх прийому необхідно обмежити вживання молочних продуктів і виключити інші препарати з кальцієм для попередження надлишку цього мінералу в організмі. Тривалість лікування антацидами не повинно перевищувати тиждень.
Печія – це дуже неприємне відчуття, яке після пологів виникатиме рідше або взагалі зникне. Тому варто трохи потерпіти і постаратися не нервувати, більше відпочивати і думати про хороше!