Овочі при грудному вигодовуванні

Овочі при грудному вигодовуванні
Овочі при грудному вигодовуванні
Овочі – це джерело вітамінів, рослинних харчових волокон, макро- і мікроелементів, але не всі вони дозволені годуючим мамам. Деякі з них сприяють травленню і очищають кишечник від токсинів, інші, навпаки, можуть спровокувати алергію, кишкові кольки. Але тим не менше овочі необхідні організму, а ось які можна вживати при лактації і з якого періоду, спробуємо з’ясувати.

Капуста при грудному вигодовуванні

Овоч, який має кілька різновидів і кожен з них по-своєму корисний. І білокачанна, і брокколі багаті вітаміном С і калієм. Цвітна капуста до всього іншого містить холін (В4). Цей вітамін сприяє виведенню холестерину, покращує обмін речовин і має заспокійливу дію, тому він просто необхідний для нервової системи. Капуста, вирощена в нормальних умовах, без удобрення хімікатами дуже рідко викликає алергію. Але, після вживання мамою, цього продукту поспостерігати за малюком все ж варто. Так, коли ж можна вводити її в раціон в період лактації? Якщо ваш організм нормально переносить капусту, то брокколі і цвітну можна вживати вже через 2-3 тижні після пологів. Ці овочі додаємо в суп, рагу, готуємо їх тушкованими або на пару. Зрозуміло, починати слід з невеликої порції продукту до 100 грам. Як завжди, чекаємо півдня, якщо у крихти не виникає проблем з калом, не підсилюються кишкові кольки, немає висипу, то, значить, проба пройшла вдало, їсти можна.

Що стосується білокачанної капусти, то з нею не поспішайте. У багатьох людей вона викликає неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, печію, тяжкість, здуття і навіть різі. Якщо мама, яка годує від цього продукту колись відчувала на собі щось подібне, то ризикувати не варто до 6-місячного віку малюка. При нормальній реакції можна спробувати ввести капусту в свій раціон через 4-5 місяців після пологів.

Буряк при грудному вигодовуванні

Буряк містить вітамін С, калій, а також багато клітковини, тому він просто необхідний жінкам після пологів. З такими проблемами, як геморой і запори стикається практично кожна мама, яка годує. Як відомо, таблетки в період лактації під забороною, значить, треба шукати альтернативу в продуктах харчування. Багатьох бентежить червоний колір буряка, адже червоні овочі та фрукти можуть спровокувати алергію, тому під забороною. Що стосується цього овоча, то все не так категорично. Незважаючи на свій колір буряк не містить алергенів і вкрай рідко викликає подібні небажані реакції. Як правило, з’їдений мамою буряк, не провокує кольки і здуття животиків у малюків. Єдино кому він протипоказана, так це людям, що страждають на діарею. Зрозуміло, в період лактації кожен новий продукт необхідно вводити потроху і з обережністю. Буряк можна спробувати через 2-3 тижні після пологів, але тільки варений або приготований на пару, а не сирий. Слідкуйте за реакцією, зверніть увагу на кал малюка.

Гарбуз при грудному вигодовуванні

Гарбуз – один з найбільш вітамінних і корисних продуктів. Він містить бета-каротин, вітаміни С, В, Е, РР, калій, кальцій та інші мінерали. Цей плід має протизапальну дію. Солодкий гарбуз можна приготувати як десерт, з його додаванням печуть кекси, запіканки, а більш прісні види підійдуть для рагу, сате та інших страв. А найбільший плюс для жінки після 9 місяців вагітності – це низька калорійність цього продукту. Адже молодим мамам хочеться якомога швидше повернути колишню форму і привести тіло в тонус. У цій справі гарбуз стане незамінним помічником в дієтичному раціоні, він сприяє метаболізму і перешкоджає відкладенню жирів. Це пояснюється наявністю в ньому рослинних харчових волокон. Гарбуз в період грудного вигодовування їсти можна і потрібно починаючи з 2-тижневого віку малюка, зрозуміло, якщо немає індивідуальної нестерпності. Пробуємо маленький шматок запеченого або приготовленого на пару гарбуза і чекаємо півдня. Негативна реакція на цей продукт виникає рідко, але все ж запобіжні заходи не завадять.

Огірки при грудному вигодовуванні

Цей овоч містить вітаміни групи В, холін, С, калій, фосфор і інші макро- і мікроелементи. Крім вітамінів і мінералів огірки багаті харчовими волокнами, які сприятливо впливають на кишечник і очищають його від токсинів. У них багато дистильованої води, що наділяє цей продукт сечогінною властивістю. Але незважаючи на всю цінність, годуючим мамам огірки не рекомендуються, іноді, вони викликають здуття і метеоризм у дітей. Думаю, що багато мам посперечаються з цією думкою, тому що негативний вплив цього овоча на травну систему – рідкість. Зрозуміло, їжа, з’їдена мамою, не потрапляє в грудне молоко, але реакція на продукт передається. Тому, якщо у мами, після з’їденого огірка з’являються неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, то від цього овоча краще відмовитися. В іншому випадку можна спробувати огірок після 2-3-місячного віку малюка. Від солоних огірків доведеться утриматися до 6-місячного віку крихти.
Що стосується кабачків, то в тушкованому вигляді його можна їсти вже через 2-3 тижні після пологів. Цей овоч навіть малюкам рекомендують вводити першим прикормом. Він не провокує алергію і, як правило, добре перетравлюється.

Помідори при грудному вигодовуванні

Помідори містять органічні кислоти, калій, фосфор, магній, вітаміни А, С, К, бета-каротин. Вживання томатів перешкоджає зростанню пухлин, речовини, які в них містяться, вбивають ракові клітини. Чи можна помідори годуючим мамам? Цей овоч варто вживати з обережністю, тому що у дітей він може спровокувати алергічну реакцію у вигляді висипки, набряку слизових оболонок. Тому незважаючи на всю користь, їсти помідори раніше 6-місячного віку дитини не рекомендується. Починати краще з тушкованих томатів.

Кілька слів про овочі з різким запахом і смаком

Є овочі, які багаті вітамінами і мінералами, але їх вживання в прямому сенсі ставить під загрозу грудне вигодовування. Зрозуміло, початком стануть окремі годування. Молодим мамам хочеться нагадати, що цибуля і часник впливає на смак молока. Якщо малюк зовсім маленький, то ризикувати не раджу, адже він може навідріз відмовитися від грудей і кілька прикладань доведеться замінити сумішшю. Є дітки, які не реагують на зміну смаку молока, але таких мало. При лактації з обережністю слід вживати деякі трави, приправи з яскраво вираженим смаком, а також гіркий перець.

Харчування годуючої – так само важливо, як і правильний раціон жінки під час вагітності, адже від нього залежить здоров’я мами і дитини. Необхідність вводити нові продукти є, тому робіть це з обережністю і в розумні терміни.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.