У раціоні вагітної жінки обов’язково повинні бути присутніми кисломолочні продукти. Порівнювати їх користь з цільним молоком – безглуздо. Адже відомо, що кальцій та інші мінерали засвоюються краще, саме через кисломолочну продукцію. А чого і скільки можна їсти, ми спробуємо з’ясувати.
Кефір
У цього продукту є маса переваг і практично немає протипоказань. Стакан кефіру за годину до сну покращує травлення, вирішує проблему запорів у вагітних. У поєднанні з кефіром майбутня мама може дозволити собі навіть трохи здоби, не боячись за свою фігуру. Відомо, що швидкі вуглеводи (здоба, солодощі тощо) відкладаються в жир. Але, якщо з печивом або булочкою пити не чай, а кефір, то глікемічний індекс мучного вироби знизиться. Білки і жири, що містяться в кефірі, стримують швидке всмоктування глюкози, тобто рівень цукру в крові піднімається повільніше.
Все, що ми їмо всмоктується в кров з кишечника. Якщо цей орган не в змозі нормально працювати, тоді буде страждати весь організм, в тому числі і імунітет. Біокефір налагодить роботу кишечника. У нього входять біфідобактерії та ацидофільні палички, які не руйнуватимуться під дією шлункового соку, активізуються в кишечнику, відновлюють мікрофлору і нейтралізують шкідливі бактерії. Якщо якість магазинного кефіру викликає сумнів, то його можна приготувати вдома. Для цього знадобиться кип’ячене, трохи тепле молоко і закваска з аптеки. Технологія приготування домашнього кефіру проста, головне, не класти бактерії в гаряче молоко (не вище 40 ° C), інакше вони загинуть.
Що стосується шкоди, то кефір не рекомендується пити при діареї, підвищеній кислотності, при серйозних захворюваннях ШКТ – з дозволу лікаря.
Йогурт
Смачний, ароматний, корисний, з фруктами, соками, злаками… І цілою купою цукру і консервантів. Сучасні молочні фірми лише спекулюють назвою, а випускають продукт, який не має нічого спільного зі справжнім йогуртом. Чим же може нашкодити такий виріб?
Найчастіше йогурти з фруктами містять добавки для підвищення кислотності, штучні підсолоджувачі, барвники, підсилювачі смаку та ароматизатори. Ці компоненти призводять до пошкодження зубної емалі, підвищення кислотності шлунка, метеоризму, ожиріння, цукрового діабету і не тільки. Необов’язково зловживати таким йогуртом, щоб заробити гастрит, деяким людям просто достатньо їсти його періодично.
Термін придатності натурального йогурту становить не більше 5 днів. Для довгого зберігання в нього додають потужні консерванти. Деякі з них призводять до серйозних захворювань підшлункової залози. До того ж консерванти не рятують корисні бактерії йогурту від загибелі. В результаті ви отримуєте нездоровий продукт, а солодкий шкідливий напій, який вагітним жінкам і даром не потрібний.
Натуральний йогурт дуже корисний. Він відновлює мікрофлору кишечника після прийому антибіотиків, піднімає імунітет, багатий кальцієм, який легко засвоюється.
Але де ж майбутній мамі взяти справжній корисний йогурт?
Домашній йогурт приготувати так само просто як і кефір. Знадобиться закваска, молоко, йогуртниця або термос. Можливо, такий продукт менш привабливий на вигляд, але він корисний, безпечний і по натуральному смачний.
Якщо все ж доводиться купувати йогурт в магазині, то не купуйте солодкий йогурт або з фруктами. Врахуйте, що в складі не повинно бути нічого, крім молока й закваски. Деякі виробники додають желатин або загущувач, але це вже справа смаку.
Домашній сир (творог)
Цей продукт вважається головним у раціоні вагітної жінки. Кальцій і білок – швидко і легко засвоюється саме з сиру. Він містить вітаміни А, РР, В1, В2, С, також мінерали – кальцій, магній, фосфор і багато інших. Домашній сир, безперечно, корисний і необхідний майбутнім мамам мінімум 3 рази на тиждень по 100 – 200 грам. Винятки – жінки з індивідуальною непереносимістю.
Який творог вибрати?
Вибирати цей продукт слід з великою ретельністю і обережністю. Адже крім користі він може нести і небезпека.
Домашній сир, мабуть, самий смачний і корисний. Але у цього продукту є негативні сторони. Важко напевно дізнатися, чи були дотримані санітарно-гігієнічні норми і технології приготування. Натуральний сир може зберігатися не більше трьох днів, тому в ньому починає активно розмножується кишкова паличка. З цих причин його не варто купувати на ринку, а краще приготувати його самостійно з домашнього молока і сирної закваски. Якщо купуєте сир в магазині, то вибирайте продукт з коротким терміном зберігання не більше 3 – 5 днів. Зернистий може зберігатися трохи довше. Все, що має тривалі терміни заощадження не має нічого спільного з натуральним сиром. Швидше за все – це порошковий продукт. А сирним десертів з штучними підсолоджувачами, фруктами, обробленими консервантами не місце в раціоні майбутніх мам.
Але що робити, якщо жінка не любить сир? Змушувати себе поїдати продукт, який викликає огиду не варто. Завжди можна знайти альтернативу. Тим більше що запіканки, сирники, вареники та інші страви з сиру можуть цілком припасти до смаку.
Сир
Сир, як і творог необхідний і корисний для вагітної. Цей білковий продукт містить кальцій і безліч необхідних мінералів і вітамінів. Для зміцнення зубів, профілактики карієсу стоматологи рекомендують вживати саме тверді сири. Але цей продукт багатий жирами, тому їсти великими порціями його не варто. Краще регулярно, але потроху, не більше 50 грамів на день.
Багато суперечок викликають французькі сири з пліснявою. Думка, що такий сир не можна їсти вагітним саме через цвіль помилкова. Вкрай небажано вживати сир з непастеризованого молока, адже саме цей продукт може нести загрозу лістеріозу. Як правило, на упаковці вказується – au lait cru – сире молоко, з французької.
Виробники дешевих сирів практично не додають молочної продукції в свої вироби. У кращому випадку використовують сухе молоко і гідрогенізовані жири, які негативно впливають на судини, кишечник і можуть призвести до ожиріння.
Що стосується домашнього сиру – бринзи, то він буває дуже смачним, але хороший тоді, коли ви впевнені в чистоті і якості продукту.
Загалом, якщо вагітна жінка любить сир, їсти його можна і потрібно, тільки з пастеризованого молока і невеликими порціями. Не варто купувати дешевий сир, тому що, ймовірно, ви придбаєте сирний продукт, в якому шкоди набагато більше ніж користі. Майбутнім мамам також не варто їсти копчені сири. Головне, завжди читайте на етикетці склад продукту.
Сметана
Як і будь-який кисломолочний продукт вона засвоюється легше цільного молока, при цьому зберігаючи всі вітаміни і мінерали. Сметана – прекрасне доповнення до основної страви. Якщо їсти її з морквою, то вона допомагає засвоюватися вітаміну А. Майбутня мама може щодня вживати 30-50 грам сметани бажано не найжирнішу. Сметана 15-20% багата органічними кислотами на 40%, у жирної ці показники нижче. У ній є вітаміни А, Н, В2, В12, холін, речовина, яка регулює обмін жирів в печінці і рівень інсуліну в крові.
Домашню сметану отримують з чистих вершків. Хоч вона і дуже смачна, але її жирність не регулюють. Такий продукт може навантажити підшлункову залозу, жовчний міхур, печінку, тому зловживати домашньою сметаною ні в якому разі не варто.
Класична сметана містить 20-35% жиру, маложирна 15-19%, а то, що нижче 15% – нежирна. Вище 35% – жирна, 50-58% високожирні. Якщо є проблеми зі здоров’ям, то краще проконсультуватися з лікарем щодо жирності продуктів, які підходять саме вам. Не варто перевантажувати свій організм, тим більше, якщо до цього є прямі протипоказання.
Всі молочні продукти по-своєму гарні й корисні для організму, а майбутнім мамам вони необхідні. Головне, молочна продукція повинна бути високої якості. Нехай навіть перевірена на собі членами вашої родини, але безпека вагітної жінки понад усе.
Якщо немає індивідуальної нестерпності або протипоказань з боку ШКТ, то майбутня мама повинна їсти кисломолочні продукти щодня. При введенні нового продукту в раціон завжди радьтеся з лікарем.