Харчування годуючої мами: що можна їсти при грудному вигодовуванні

Харчування годуючої мами: що можна їсти при грудному вигодовуванні
Харчування годуючої мами: що можна їсти при грудному вигодовуванні
Відомо, що на вироблення молока витрачаються ресурси з маминого організму, тому неправильне харчування насамперед негативно впливає на здоров’я жінки, що годує, а у малюка можуть виникнути проблеми з калом і алергічні реакції. Харчуючись правильно, мама може допомогти дитині уникнути деяких проблем з боку шлунково-кишкового тракту. А щоб малюку було легше адаптуватися в новому світі, зміни в раціоні годуючої повинні відбуватися поступово. Спробуємо розібратися, які продукти можна вживати і з якого часу?

Каші, злаки

Каша – це практично сама корисна і безпечна їжа для мами. У ній багато вуглеводів, насичуючих організм жінки необхідною енергією. Каші не викликають алергії, містять клітковину, а також безліч мікро- і макроелементів. У перший місяць після пологів можете сміливо вживати гречану, вівсяну, пшеничну, ячну і навіть рисову кашу. Додавайте крупи в перші страви. Якщо ви або ваш малюк страждає запорами, то рис краще вживати розсипчастий і нечасто.

Що стосується хліба та здоби, то від білого борошна краще відмовитися. Воно викликає процес бродіння в кишечнику. Віддайте перевагу виробам з муки грубого помелу, житньому хлібу.

Молоко, кисломолочні продукти

Незбиране коров’яче молоко краще вводити в раціон не раніше, ніж через 2-3 місяці після пологів. Безумовно, воно корисне, в ньому багато кальцію, вітамінів і мінералів, але цей продукт також може викликати здуття, печію, алергію, запори або діарею. Якщо мама ніколи не страждала від подібних симптомів і любить молоко, швидше за все, і у крихти не буде проблем. І все ж будь-який продукт, який може спровокувати яку-небудь небажану реакцію організму, необхідно вводити в раціон поступово, невеликими порціями, в першій половині дня, і спостерігати за самопочуттям малюка.

Кефір, йогурт, ряжанка, нежирний сир – саме кисломолочними продуктами лікарі рекомендують харчуватися після пологів. Звичайно, без добавок, підсолоджувачів та консервантів. Свіжий кефір або йогурт сприяє відновленню, налагодженню роботи кишечника годуючої мами.

Фрукти

У перший місяць грудного вигодовування фрукти краще не вживати, а від екзотичних і зовсім доведеться відмовитися. Коли малюкові виповнитися 1 – 1,5 місяця мама може їсти запечені яблука. Вони багаті на пектин, смачні, корисні і, як правило, не викликають негативної реакції з боку шлунково-кишкового тракту. Але кожен організм індивідуальний, тому поспіху в нововведеннях бути не повинно. Починаючи з тримісячного віку дитини мама може потроху вводити в раціон свіжі фрукти, такі як яблука, абрикоси, груші, сливи. Враховуйте особливості організму вашого малюка. Якщо він страждає запорами, то кілька слив в раціоні годуючої підуть йому на користь, в іншому випадку від цього фрукта краще утриматися. Груші важко перетравлюються і можуть стати причиною запорів, тому зловживати ними однозначно не варто.

Сухофрукти і компоти з них можна вживати практично з перших днів, але невеликими порціями (курага, яблука, родзинки).

Вишню, черешню, кавун не рекомендується вводити раніше 6 місяців, попередньо порадившись з педіатром. Якщо малюк страждає від діатезу, то з червоними фруктами доведеться ще почекати.

Овочі

Тушковані овочі та зелень в пріоритеті на столі годуючої. Картопля, морква, кабачок, гарбуз, брокколі, буряк (при відсутності діареї у дитини) – це однозначно корисно з першого місяця, але в тушкованому або запеченому вигляді. В 1,5 – 2 місяці можна пробувати свіжу зелень, огірки, лист салату. Капуста, помідори, баклажани в цей період поки під забороною. Ці продукти можна вводити не раніше 6 – 7 місяців.

Що стосується алергії, то найчастіше її викликають не самі овочі, а хімікати, якими вони обробляються.

М’ясо, птиця, яйця

Годуючій мамі обов’язково потрібна білкова їжа, жири. Починати краще з кролятини, тому це дієтичне м’ясо, що не викликає алергії. Можна їсти яловичину, індичку, курку і навіть свинину. Важливо, щоб м’ясо було нежирним і правильно приготованим – запеченим, вареним або тушкованим. Урізноманітніть своє меню паровими колеться або тефтелями, додайте в них трохи овочів, нежирної сметани, адже меню повинно бути не тільки корисним, але і смачним. Обов’язково вводьте в раціон масла. Можна почати з невеликої порції вершкового, потім поступово вводити рослинне. Яйця їсти теж можна, але не частіше 3 разів на тиждень.

Риба

До кінця першого місяця в раціон дозволяється вводити морську нежирну рибу за умови, що мама ніколи не страждала від алергії на цей продукт. На відміну від м’яса риба швидко перетравлюється, а також багата йодом, фосфором, кальцієм. А от від морських коктейлів з креветок, мідій, кальмарів доведеться відмовитися, тому ці продуті алергенні, а креветки можуть містити антибіотик. Почати краще з тушкованого хека або минтая, а з часом вводити інші сорти нежирної риби. Звичайно, мова не йде про солону, сушену або копчену рибу.

Напої

Годуючим мамам важливо вживати більше рідини – мінеральну воду, компот із сухофруктів, неміцний чай. Але з свіжовичавленими соками доведеться почекати. Їх можна вводити в свій раціон не раніше 4 місяців, тому що через високий кількості цукру вони можуть викликати алергію, здуття живота у дитини.

Підсумки, що можна їсти

Отже, якщо підсумувати, в період грудного вигодовування можна:

    – Сухофрукти і компоти з них;
    – Фрукти – яблука, груші, сливи, абрикоси;
    – Нежирне м’ясо, птицю, рибу;
    – Тушковані овочі, свіжі зелені овочі;
    – Кефір, сир, ряжанка, молоко;
    – Каші;

Якщо ви плануєте годувати дитину до року або більше, то це не означає, що список продуктів залишиться обмеженим. З часом, ви будете вводити нові продукти в свій раціон і стежити за реакцією малюка. Перерви між нововведеннями повинні бути не менше 2-3 днів.

Мамі, щоб вплинути на якість і кількість молока немає необхідності переїдати. Досить повноцінного, але дрібного харчування та своєчасного відпочинку.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.