Фрукти при грудному вигодовуванні

Фрукти при грудному вигодовуванні
Фрукти при грудному вигодовуванні
Фрукти при грудному вигодовуванні – тема, яка провокує безліч питань і суперечок. Навіть у педіатрів немає єдиної думки на цей рахунок. У багатьох цивілізованих країнах ставлення до харчування годуючої матері досить лояльне і демократичне. Вважається, що можна все, але в міру. Головне, щоб у крихти не виникало небажаних реакцій. Давайте подивимося, які фрукти викликають інтерес у мам? І чи можна їх вживати?

Хурма при грудному вигодовуванні

Хурма багата на вітаміном С, а також залізом, калієм і магнієм. Тобто вживання цього фрукта є відмінною профілактикою ГРВІ та сприятливо діє на серцево-судинну систему. Але є ряд протипоказань до вживання хурми в період грудного вигодовування. Цей плід дуже солодкий, в ньому багато глюкози і сахарози, тому мамам, страждаючим від діабету, він однозначно протипоказаний. Не забувайте, що занадто солодкі фрукти провокують здуття і запори. Не виключено, що це не відіб’ється на калі і самопочутті малюка. Ну, і найголовніше, хурма може викликати сильну алергію. Думаю, що не варто ризикувати здоров’ям крихітки. Адже алергічний висип – це лише вершина айсберга. Якщо у дитини є схильність до висипань, то раніше 7-8 місяців вживати хурму небажано, а при відсутності подібних проблем спробуйте в 5-6, але з великою обережністю і в міру.

Банани при грудному вигодовуванні

Цей фрукт став для нас настільки звичним, що ми їмо його не замислюючись. Насправді не все так однозначно. Так, плід дійсно корисний, багатий калієм, магнієм, солодкий, калорійний, добре насичує і підніме настрій. Але для харчування годуючої мами він не підходить, принаймні, перші 2-3 місяці краще утриматися. Від зловживання мамою бананами у малюків трапляються запори, здуття. По скільки ці фрукти везуться до нас здалеку ми нічого не можемо знати про умови транспортування, зберігання і чим вони можуть оброблятися. Звідси високі ризики алергічних реакцій. Зі свого досвіду можу сказати, що ще в пологовому будинку, після з’їденого мною банана малюка висипало. Дитячий лікар відразу знайшов причину.

Яблука при грудному вигодовуванні

Користь яблук всім відома і вона не перебільшена. Цей фрукт багатий залізом, клітковиною, пектином, цілою групою вітамінів В і не тільки. Яблука покращують роботу кишечника, налагоджують травлення, знижують рівень холестерину в крові і не викликають алергію. Їсти їх годуючим мамам можна і потрібно. Тільки починають з запеченого зеленого яблука, в ньому зберігаються всі вітаміни. Запікати їх краще в шкірці, тому саме в ній містяться мінерали і пектин. Свіже при лактації теж не забороняється, але краще з 2-місячного віку малюка.

Гранат при грудному вигодовуванні

А цей фрукт або сік з нього призначають для підвищення гемоглобіну, він також містить калій, вітамін А, С і багато інших. Але зловживати гранатовим соком небажано, це може спричинити за собою неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту. Це варто враховувати годуючим мамам, адже крихітка також відчує все на собі. Сам гранат можна ввести у своїй раціон, коли маляті буде 4 місяці. Почати з маленького шматка, не більше 50 грамів. Гранатовий сік дуже концентрований, тому пити його слід з обережністю, розбавити водою і бажано не раніше 6-місячного віку дитини. Обсяг порції 100-150 мл, але збільшувати її і пити сік систематично не раджу. Обов’язково поспостерігайте за реакцією малюка, адже гранат алергенний продукт.

Виноград при грудному вигодовуванні

Фрукти, з’їдені після повноцінного прийому їжі, викликають процес бродіння в шлунково-кишковому тракті, тому їх небажано вживати на десерт. Особливо це стосується винограду, його краще їсти як окрему «страву», тому він повільно перетравлюється і несумісний з іншими продуктами. Ця ягода досить солодка і калорійна, але дуже корисна, містить фолієву кислоту, вітамін К, Р і багато інших. Лікарі рекомендують вводити виноград в раціон матері-годувальниці не раніше, ніж через три місяці після пологів. Пояснюється це просто. Малюків, як правило, до трьох місяців мучать кишкові кольки, а такий продукт, як виноград, може їх спровокувати або підсилити. Тому пробуйте, дивіться за реакцією і стільцем крихти, але трохи пізніше.

Кавун при грудному вигодовуванні

У цій ягоді містяться антиоксиданти, вітамін А і С, калій. Він має сечогінну дію, як ми часто говоримо, що кавун чистить нирки. Але тим не менш в список заборонених продуктів для годуючих мам кавун потрапляє одним з перших. Чи справді він небезпечний? По-перше, продукт цей протипоказаний алергікам і людям зі схильністю до алергії. По-друге, основна небезпека полягає в нітратах якими буквально напхані ранні кавуни. В принципі поласувати після 4-місячного віку дитини можна, але за умови, що ви знаєте «походження» цього кавуна. В ідеалі він повинен бути з бабусиної грядки. При першій пробі, як зазвичай дотримуємо заходи безпеки. З ранку з’їдаємо маленький шматок, якщо до обіду у малюка не з’явилися неприємні симптоми у вигляді висипу, здуття, коліків, то можна ще, але небагато.

Груша при грудному вигодовуванні

Цей фрукт багатий клітковиною, калієм, залізом, містить цинк. Крім усього іншого, вона смачна, солодка і в ній багато вітамінів. При всій своїй користі груша – фрукт, який може спровокувати неприємні відчуття, кольки у дитини. Годуючим мамам вона не заборонена, але вводити в раціон її варто з обережністю. Думаю, що в перші тижні ризикувати не варто, але через 1-2 місяці після пологів можна трохи спробувати. Якщо у малюка не послідує негативної реакції, тобто можна, але не зловживати.

Диня при грудному вигодовуванні

Як і виноград диню краще вживати окремо, а не як десерт. Вона досить солодка, калорійна і в поєднанні з іншими продуктами викликає процес бродіння. Але разом з тим диня корисна, нею легко насититися. Вона забезпечить вас вітамінами РР, бета-каротином, групою В, а також мінералами і клітковиною. У народній медицині нею лікують безліч хвороб, у тому числі і депресію. Але жінкам у період лактації не варто поспішати вживати цей плід. Перша причина тому нітрати, друга ймовірність алергічних реакцій, а третя – можливі неприємні відчуття з боку шлунково-кишкового тракту, які відчує на собі малюк. Думаю, що диню можна спробувати не раніше 6-7 місяців, з урахуванням моменту сезонності.

При введенні нових продуктів в раціон годуючої мами поспіху бути не повинно, але обмежувати себе строго і дуже довго не варто.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.