Риба багата мікроелементами, має високу харчову цінність, містить корисні кислоти групи Омега, які так необхідні організму малюка, який формується. Але чи можна їсти рибу вагітним, або існують якісь нюанси?
Риба і щитовидна залоза
Вагітні нерідко страждають від погіршення роботи щитовидки. У цьому випадку в організмі утворюється нестача йоду, і тоді лікар може порекомендувати включити морську рибу в свій раціон. Але буває й так, що майбутня мама, сама того не відаючи, страждає від гіпотиреозу – захворювання, коли виробляється надлишок гормонів. І тоді вживання зайвого йоду буде зовсім небажаним. Так що навіть при найменшій підозрі на гіпотеріоз слід здати гормональний аналіз крові, який лікар розшифрує і дасть висновок про те, чи варто їсти рибку.
Вміст ртуті в рибному філе
Важкі метали, що накопичуються в риб’ячому організмі – це не міф. Особливо небезпечна ртуть. Саме вона може послужити причиною затримки розвитку плода. У водному середовищі проживання риб ртуть виявляється разом з відходами промисловості. Найбільше небезпечної речовини накопичують хижі види.
Але все-таки зовсім їсти морську рибу – це не вихід. Просто потрібно купувати правильну і перевірену. Найбільше зараженої ртуттю риби плаває біля узбережжя США і в Балтійському морі, так що перевіряйте, звідки в магазин прибув «улов». Вагітним заборонено вживання акулячого м’яса, риби-меч, королівської макрелі і морського окуня. Обмежте до 2-3 разів на місяць появу у вашому меню палтуса, лобстера і морської форелі. П’ять-шість разів за місяць можна з’їсти по 200 грам тріски, краба і ската. І пару раз на тиждень без побоювання готуйте зубатку, сигу, хека, лосося і креветки з кальмарами.
Коли хочеться солоненького
Тяга до солоного – перша народна ознака вагітності. Чи можна їсти оселедець під час вагітності, раз так хочеться? На перших порах дозволити собі побалуватися декількома шматочками в тиждень дозволяється. Але поставтеся уважно до вибору місця покупки. Неякісно посолений оселедець інфікований різноманітними глистами, які можуть потрапити по кровотоку і в організм малюка, вражаючи легені і кишечник.
На терміні більше вісімнадцяти тижнів оселедцем доведеться не радувати себе через підвищений вміст в ньому солі, яка, як відомо, затримує воду, викликаючи набряки.
Вибирайте якісну рибу, дотримуйтесь правил зберігання і приготування, не переїдайте без міри – і тоді кожен шматочок цього цінного продукту піде вам і малюкові на користь!