Чи можна вагітним їсти цибулю і часник

Чи можна вагітним їсти цибулю і часник
Чи можна вагітним їсти цибулю і часник
Цибулю з часником, в основному, фігурують в рецептах блюд в невеликій кількості. Нечасто ми їмо їх просто так і багато. Але у вагітних бувають різні примхи, раптом захочеться пучок зеленої цибулі з’їсти? Чи шкідливо це?

Зелена цибулька багата фолієвою кислотою, вітаміном С, залізом. Ці елементи необхідні для нормального протікання вагітності. Найбільше фолієва кислота потрібна в першому триместрі: науково доведено, що вона зменшує ризик патологій розвитку нервової трубки зростаючого малюка. Залізо ж – це головна складова гемоглобіну, зниження рівня якого називається анемією, тобто недоліком кисню, який необхідний для нормального росту дитини. А заліза під час виношування організму жінки потрібно мало не вдвічі більше. І допомагає засвоюватися залізу, що міститься в цибулі вітамін С.

Дуже корисний ще й часник-порей. У ньому міститься кальцій, все та ж фолієва кислота, залізо, вітаміни В6, К. Кальцій організму вагітної необхідний, його недолік загрожує не тільки проблемами з зубами, але і дратівливістю, болями в ногах. Вітамін К і зовсім незамінний: він допомагає підтримувати згортання крові.

Так що цибуля вагітним корисна. А ось з приводу часнику певної думки у фахівців немає. Поважають його за противірусну дію, але побоюються через можливі алергічних реакцій. Але не тільки через алергію слід бути з ним обережніше: він здатний збільшувати маткову активність, викликаючи небажані скорочення м’язів.

Але, незважаючи на можливий негативний вплив часнику, є в ньому і користь. У невеликих кількостях він стабілізує тиск і стимулює кровообіг. Зубчик часнику (НЕ головка!), Використаний як спеція в якомусь блюді, не принесе шкоди, якщо у майбутньої мами, звичайно, немає непереносимості цього продукту. А в малих кількостях боятися його не варто, але й знати про можливу шкоду потрібно.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.