Чи можна вагітним їсти окрошку

Чи можна вагітним їсти окрошку
Чи можна вагітним їсти окрошку
Окрошка – легка і в той же час поживна страва. Ми звикли їсти цей холодний суп влітку, адже він простий у приготуванні, що дуже радує господарок в жарку погоду. Оскільки існує безліч рецептів цього блюда, майбутні мами часто задаються питанням, а чи можна їсти окрошку вагітним?

В основному окрошку готують на квасі, бульйоні, мінеральній воді, кефірі, сироватці, але в традиційній українській кухні використовували і менш звичні для нас основи, наприклад, буряковий бульйон, овочеві соки, огірковий розсіл, чайний гриб і навіть пиво. Інгредієнти були також найрізноманітніші – це різні овочі, прянощі, гриби, соління, риба і т.д. Оскільки лікарі рекомендують вагітним вживати звичні страви ми зупинимося на більш традиційному для нас варіанті цього супу. Переваги і користь класичної окрошки очевидні. Вона швидко готується, до її складу входять овочі, зелень, м’ясо – все, що необхідно майбутнім мамам для поповнення запасів вітамінів і мінералів. Але вагітним жінкам варто знати деякі нюанси про улюбленого літньому страві, щоб убезпечити свій раціон і отримувати гастрономічне задоволення, нічого не побоюючись.

Весняна окрошка

Перша, весняна окрошка – це найбільша небезпека для здоров’я майбутніх мам. Овочі – огірки та зелень, які потрапляють до нас на столи ранньою весною буквально напхані нітратами. Це речовини, які входять до складу добрив, активно використовуються в теплицях і не тільки. Отруєння нітратами загрожує важкими наслідками для всього організму. Тому, якщо ви дуже любите окрошку, дочекайтеся літа і їжте на здоров’я.

Терміни та умови зберігання

Не варто їсти окрошку в кафе швидкого харчування або купувати її в кулінарних відділах супермаркету. У таких закладах цей суп продають готовим і часто добре відстояним (не завжди при правильній температурі). Це істотно підвищує ймовірність кишкових інфекцій, отруєнь. Окрошка придатна до вживання тільки в свіжому вигляді. Навіть вдома її не варто зберігати більше доби, особливо якщо в складі є майонез. Саме в готових стравах з майонезом активно розмножуються шкідливі бактерії і кишкова паличка.

Несумісність продуктів

Прихильники роздільного харчування, та й багато дієтологів, вважають деякі продукти абсолютно несумісними між собою. Так, наприклад, яйця прекрасно підходять до зелені і овочам, але категорично не поєднуються з м’ясом. У свою чергу, м’ясо абсолютно не сумісне з кефіром і сметаною. Поєднання непоєднуваних продуктів у страві може привести до процесу бродіння в шлунково-кишковому тракті. Звичайно, на вагітність це ніяк не впливає, але неприємні відчуття, у вигляді печії або здуття майбутні мами можуть випробувати. Тому переїдати однозначно не варто.

Якщо ви часто їсте окрошку, то краще готувати її з м’ясом, а не з ковбасою, а також обов’язково виключити з неї майонез і гриби.

Майбутнім мамам окрошку їсти можна. Але варто убезпечити цю страву, виключивши з нього шкідливі продукти, або замінивши їх. Отримуйте користь і задоволення від того, що ви їсте.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.