Чи можна вагітним вживати насіння?

Чи можна вагітним вживати насіння?
Чи можна вагітним вживати насіння?
Насіння можна і жартома, і всерйоз назвати національним продуктом. Ймовірно, немає людини, у якої періодично не виникає бажання ними поласувати. Але чи безпечно це? Особливо це питання хвилює майбутніх мам, тому звичний для нас продутий може завдати непоправної шкоди здоров’ю. Спробуємо розібратися, чи так це?

Чим корисне гарбузове насіння для вагітної?

У 100 грамах гарбузового насіння 49% жирів, але незважаючи на високу жирність і калорійність вони не містять холестерину. Не кожен продукт настільки багатий амінокислотами та мінералами. Майбутнім мамам можна і потрібно їсти гарбузове насіння важливо знати, які і скільки? Як правило, воно не викликає алергію. Вагітна жінка може дозволити собі щодня вживати 30 грамів цього продукту, але не більше. З 33 грам білого насіння можна почерпнути 47,7% необхідної добової дози магнію, 39,7% фосфору, 16,8% цинку, 15,7% заліза. Воно багате білком, клітковиною і вітамінами всієї групи В, а також Е, К, С.

Фосфор і цинк позитивно впливають на функцію мозку, серцево-судинну систему, імунітет, клітковина сприяє виведенню токсинів, важких металів, допомагає позбутися від запорів. І народна, і навіть традиційна медицина рекомендує майбутнім мамам їсти гарбузове насіння при печії, нудоті, легкому токсикозі. Вживання білого насіння позитивно позначається на стані шкіри, волосся і нігтів. Використовуйте його як харчову добавку до салатів, бутербродів, випічці і інших страв.

Як вибрати гарбузове насіння

При виборі насіння слід звернути увагу на те, щоб на них не було тріщин і цвілі. Вони не повинні мати гіркий присмак. Як правило, цей продукт псується від неправильно зберігання, набуваючи характерний запах.

Більшість виробників додають у насіннячко сіль. Цей консервант, сприяє не тільки поліпшенню смаку, а й більш тривалому і безпечному зберіганню. Але у такого продукту є істотні недоліки. По-перше, надлишок солі дає навантаження на суглоби і серцево-судинну систему, по-друге, насіння перед розфасовкою прожарюють, що значно знижує їх корисні властивості. Краще заготовити гарбузове насіння самостійно, так ви напевно будете знати, що продукт безпечний, в ньому збереглися вітаміни і мінерали. Для цього потрібно витягти насіння з гарбуза або придбати свіжі, в сирому вигляді, викласти на папір і просушити на підвіконні або столі. З такого продукту ви отримаєте максимальну користь, адже тонка плівочка, що покриває шкаралупу, цінна не менш ядерця. Зберігати їх необхідно в холодному місці не більше 6 місяців.

Гарбузове насіння не має протипоказань. Виняток – індивідуальна непереносимість. Ним не варто зловживати, адже переїдання цього продукту загрожує нудотою, метеоризмом, запорами.

Насіння соняшнику при вагітності

За своїм складом вони корисні не менше гарбузових. Багаті незамінними амінокислотами, різними мінералами, вітамінами Е, К, С, В1, В2, В3, В6, В9 (фолієва кислота). Але насіння соняшника несуть в собі і велику небезпеку, спробуємо розібратися, в чому ж вона полягає.

    – Соняшник активно витягує з ґрунту кадмій. Від цієї отруйної речовини страждають нирки, печінка, нервова система, кістки. Відбувається це тоді, коли рівень кадмію підвищується, тобто ця отрута може накопичуватися в організмі роками.

    – Не варто купувати смажене насіння з рук, адже дізнатися, як вони готувалися і зберігалися неможливо. Смажене насіння взагалі краще не вживати, тому вони наполовину втрачають свої корисні властивості.

    – Насіння з пакетів, придбані в магазині несуть не меншу небезпеку. Справа в тому, що недобросовісні виробники сушать їх за допомогою дизельного палива. Під час спалювання дизельного палива виробляється смертельно небезпечний канцероген – бензопірен. Ця речовина добре розчиняється в жирах, яких в насінні предостатньо, і утворюється в продуктах в результаті обсмажування при високих температурах. Таку ж небезпеку несуть продукти, до складу яких входять смажене насіння, наприклад, солодощі, батончики, випічка.

    – У людей схильних до алергії насіння соняшнику можуть викликати сильну алергічну реакцію. Через зміни гормонального фону для майбутніх мам ці ризики зростають.

    – Зловживання насінням загрожує ожирінням. У 100 грамах цього продукту 578 калорій, тобто для деяких жінок ця цифра прирівнюється до енергетичної цінності цілого обіду. А адже є любителі, які навіть після повноцінного прийому їжі можуть «поклацати» стаканчик – другий смаженого насіння. Варто лише замислитися скільки жиру отримує організм від такої звички. Це все одно, що випити соняшникової олії.

То чи можна вживати цей продукт майбутнім мамам? Не всі лікарі категорично забороняють вагітним вживати насіння соняшника. Але якщо ви хочете зробити свій раціон максимально безпечним, то єдиним оптимальним варіантом, можна вважати соняшник зі свого городу.

Якщо ви сумніваєтеся в якості насіння соняшнику, то краще віддати перевагу сушеним гарбузовим. Вони і безпечніше, і корисніше.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.