Майбутній мамі можна їсти шашлик, але потрібно знати кілька правил його приготування. Не дозволяється навіть пробувати непросмажене м’ясо з кров’ю. Сире м’ясо – причина багатьох серйозних захворювань:
-
• Трихінельоз. Викликається паразитами-трихінелами, які селяться в кишківнику. Їх личинки через слизові тканини проникають в кров і розлітаються по всьому організму, в кінцевому рахунку осідаючи у м’язах. Через пару днів після того, як трихінели потраплять в ШКТ, людина відчує нудоту, і почнеться шлунковий розлад. Може початися лихоманка, з’явитися набряки і навіть свербіж.
• Фіннозом. Паразитами-фінами часто виявляється заражене неякісне м’ясо, яке не пройшло ветеринарну перевірку. Саме тому до купівлі цього продукту і вибору магазину потрібно підійти відповідально, ніколи не купувати його на стихійних ринках.
• Токсоплазмоз. Паразити-токсоплазми дуже підступні і несуть пряму небезпеку для плода. Часто це захворювання протікає без жодних симптомів, але проникнувши крізь плацентарний бар’єр токсоплазми завдають шкоди нервовій системі дитини, вражаючи зір і мозок. У деяких випадках може статися викидень.
З недосмаженим шашликом все зрозуміло. Але й сильно пересмажене м’ясо вагітним краще не їсти. Жирні шматки при високих температурах починають виділяти канцерогени (речовини, що сприяють утворенню пухлин). Особливо його не рекомендують тим, хто страждає шлунково-кишковими захворюваннями (гастрит, виразкову хворобу).
Таким чином, порцію правильно приготованого шашлику можна їсти вагітним, звичайно, якщо вона не важить кілограм. Через важку засвоюваність м’яса і навантаження на ШКТ велика кількість не дуже корисна навіть звичайній людині.