Чи можна вагітним квас

Чи можна вагітним квас
Чи можна вагітним квас
Такий продукт, як квас, викликає найбільше запитань і сумнівів у майбутніх мам. В одних джерелах зазначено, що це алкогольний напій, в інших, що квас призводить до ожиріння і т.д. Але що ж робити вагітним? Адже їх переслідують суцільні заборони. Незважаючи на неоднозначну думку фахівців хочеться побалувати себе цим смачним напоєм. Щоб підтвердити або спростувати негативні теорії, для початку, розберемося …

Що таке квас?

Цей кислуватий і ароматний напій добре втамовує спрагу, та й просто доставляє гастрономічне задоволення. Квас був улюбленим напоєм наших предків слов’ян. Завдяки своїм корисним властивостям квас і сьогодні вважається хорошим доповненням до пісного столу. Це й не дивно, адже в ньому містяться вітаміни групи В, РР, Н, Е, а також холін. Мінерали, такі як калій, кальцій, фосфор, магній.

Класичний квас виробляється на основі води, солоду і хліба чи борошна. Це продукт незавершеного спиртового і кисломолочного бродіння. В результаті ми отримуємо смачний, освіжаючий, підбадьорливий напій, але алкоголю в ньому не більше, ніж у звичайному кефірі. Від помірного пиття квасу неможливо сп’яніти, а тим більше стати алкоголіком.

Квас – поживний напій, але це не означає, що його вживання призводить до зайвої ваги. Так, він покращує апетит, але в 100 грамах цього напою всього 27 калорій, тобто, якщо знати міру, то поправитися від нього практично неможливо. Але, квас – це продукт бродіння, чи можуть вагітні дозволити собі пити квас без страху нашкодити малюкові?

Чи можна вагітним пити квас?

Фахівці розходяться в думках, щодо вживання квасу майбутніми мамами. Але давно відомі позитивні властивості цього напою.

Квас так само як і кисле благотворно діє на мікрофлору кишечника, сприяє виведенню токсинів, є профілактикою запорів.

Цей напій корисний для імунітету і серцево-судинної системи. Містить вітамін Е, який сприятливо впливає на стан шкіри, волосся, нігтів. Його часто використовують в косметичних цілях, для вмивання жирної шкіри, ополіскування волосся.

У квасі містяться всі вітаміни групи В, які, як відомо, важливі для жіночого здоров’я, а також для формування і розвитку плода.

Деяким вагітним жінкам хочеться пива. Як відомо алкоголь категорично не дозволяється використовувати під час вагітності. У таких випадках спробуйте обдурити свій організм квасом, адже він за своїм смаком трохи нагадує пиво.

Можна зробити висновки, що квас лише благотворно впливає на організм майбутньої мами. Ймовірно, так і є, але за відсутності протипоказань.

Протипоказання до вживання квасу

Якщо у вагітної є проблеми з нирками, вона страждає від набряків, то звичайно, від квасу краще відмовитися або строго обмежити обсяг порцій. Іноді цей напій може стати причиною метеоризму, але якщо знати міру, то проблем можна уникнути. А ось категорично не варто вживати квас людям з підвищеною кислотністю шлунка, виразки, сечокам’яної хвороби, тонусом матки, а також при появі болю, різей і інших неприємних симптомів з боку шлунково-кишкового тракту.

Який квас вибрати?

Існує безліч сортів квасу – медовий, молочний, ягідний, фруктовий і самий звичний для нас – це хлібний. Є рецепти з додавання м’яти, родзинок, яблук, груш, а також незлакових видів, їх основними інгредієнтами можуть бути буряк, редька, обліпиха, горобина та ін.

Якщо ви купуєте бутильований квас в магазині, то не розраховуйте, що отримаєте чистий і натуральний продукт. Штучне газування за допомогою вуглекислого газу, ароматизатори, барвники, підсолоджувачі – такий напій можна назвати як завгодно, але не квасом. Нагадаємо, що зловживання солодкою газованою водою призводить до порушення роботи шлунково-кишкового тракту, діабету, ожиріння, алергічних реакцій у різноманітних проявах.

У жарку пору року по місту практично на кожному розі можна купити так званий живий квас з бочки. За кількістю хвороботворних бактерій в тарі і порушення санітарних норм цей напій перевершує навіть найстрашніші очікування. Те ж стосується і квасу, купленого на ринку.

Безпечним і корисним для майбутньої мами буде квас власного приготування. У домашніх умовах зробити його легко. Простий рецепт хлібного квасу складається всього з трьох інгредієнтів – це житній хліб, цукор і дріжджі.

Підводячи підсумки, можна сказати, що нормально протікає вагітність не є протипоказанням для вживання квасу. У розумних обсягах якісний, перевірений квас не зашкодить ні вагітній, ні плоду.

Найпростіший рецепт приготування квасу в домашніх умовах

300 грамів хліба підсушуємо в духовці, до золотистої скоринки, складаємо сухарі в стерильну трилітрову банку, туди ж кладемо 100 грам цукру, заливаємо окропом. Сухі дріжджі – 6 грам, розводимо в склянці з водою кімнатної температури. Коли вода з хлібом охолоне, додаємо в неї дріжджі. Залишаємо в теплому, темному місці на дві доби, після проціджуємо. Готовий квас зберігаємо в холодильнику не більше 5 днів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.