Чи можна вагітним гриби, способи приготування та види грибів

Чи можна вагітним гриби, способи приготування та види грибів
Чи можна вагітним гриби, способи приготування та види грибів
Гриби – це ароматний і смачний продукт. Багато сімей не уявляють собі осінньо-зимового меню, в яке б не входили гриби і страви з них. Корисні, низькокалорійні, чудово насичують і вгамовують відчуття голоду. Але як бути вагітним? Адже цей продукт, не дивлячись на свій багатий смак і корисні речовини, несе в собі і велику загрозу для здоров’я майбутньої мами. Спробуємо розібратися, чи так це?

Загальні відомості

Гриби завжди займали почесне місце в слов’янській кухні. Для багатьох людей їх збір і приготування стає осіннім хобі. Гриби в кілька разів перевершують овочі та фрукти за поживністю. Вони багаті різними мікроелементами, як їжа тваринного походження. Під час посту гриби є замінником м’яса, адже в них міститься білок, необхідний нашому організму. Білі гриби, грузді, опеньки, маслюки, лисички, сироїжки, печериці, гливи – їх безліч у всьому грибному світі, та й у нашому звичному побуті.

Опеньки. Грибочки, які легко збирати, тому ростуть вони купчасто, на пнях. Їх необхідно добре проварювати, не менше 40 хвилин, інакше можна отримати розлад шлунка. У українській кухні існує безліч рецептів приготування опеньків і страв з їх додаванням. Вони містять мікроелементи, цинк, мідь, вітамін С і В1.

Білий гриб. Улюбленець багатьох грибників, названий в народі «цар грибів». Білий гриб один з найбільш поживних, завдяки високому вмісту білка (особливо сушений). Містить вітаміни А, D, С, В1, він також володіє протипухлинними, тонізуючими властивостями.

Печериця. Найпоширеніший гриб в Європі, широко застосовується в європейській кухні. Печериці містять вітаміни різних груп, нікотинову кислоту, мікроелементи – калій, натрій, фосфор. Прекрасний продукт для низькокалорійної дієти, сприяє зниженню холестерину.

Гливи. Досить «м’ясистий» гриб, з легким деревним ароматом. Містить весь комплекс вітамінів групи В, Е, РР, аскорбінову кислоту. А також калій, залізо, фосфор, цинк, кальцій і це далеко не весь список мінеральних речовин, що містяться в цих грибах.

Гриби, які ми купуємо в супермаркетах, гливи, печериці, вирощуються штучно. Як правило, це відбувається при наявності спеціального обладнання. Ці гриби вважаються найбільш безпечними для вживання.

Не дивлячись на високий вміст вітамінів і мікроелементів, засвоюються гриби погано через вміст хітину. Ще один величезний мінус всіх грибів полягає в тому, що вони вбирають в себе токсини, шкідливі речовини з навколишнього середовища.

Лікарі категорично забороняють майбутнім мамам вживати в їжу гриби.

По-перше, через високого ризику серйозних отруєнь, в тому числі ботулізму. По-друге, вони важко перетравлюються. Як відомо, в період вагітності краще уникати додаткового навантаження на шлунково-кишковий тракт, печінку, нирки, підшлункову залозу, які й так змушені працювати більш інтенсивно.

Якщо ви все-таки вирішили з’їсти блюдо з грибами, то ви повинні повністю віддавати собі звіт про небезпеку і відповідальності, яка лежить на вас.

Дотримуйтесь заходів безпеки

    – Не робіть вживання грибів щоденною звичкою
    – Не купуйте лісові гриби з рук, не вживайте маловідомі гриби.
    – Збирайте гриби тільки при повному знанні справи і в екологічно чистих зонах, в далі від траси, звалищ, заводів.
    – Вагітним краще взагалі відмовитися від вживання лісових грибів.
    – Купуйте штучно вирощені гриби в магазинах, супермаркетах.
    – Пам’ятайте, що отруєння можливо і магазинними печерицями, якщо не були дотримані умови зберігання продукту і транспортування.
    – Звертайте увагу на зовнішній вигляд продукту. Гриби не повинні бути зіпсовані, підгнилі, мати неприємний запах.
    – Вживайте тільки ті гриби, які пройшли теплову обробку.

Пам’ятайте! Отруєння грибами – одне з найнебезпечніших харчових отруєнь.

Який спосіб приготування грибів вибрати?

Смажені, сушені, консервовані, мариновані, солоні – вони володіють ароматом, який пробуджує наші смакові рецептори і викликає апетит. Але чи можна собі дозволити ці смаколики при вагітності?

Смажені гриби – мають насичений яскраво виражений смак. Деякі види грибів необхідно варити навіть перед обсмажуванням. Як відомо, вагітним слід обмежити вживання смаженого, особливо це стосується грибів, які після такої обробки стають подвійно «важкі» для шлунка, підшлункової залози, а також для печінки, яка фільтрує все, що ми вживаємо в їжу.

Сушені гриби – досить висококалорійний продукт, з високим вмістом білка, чудово насичують організм. Але корисні ці грибочки в звичайному житті, але не в період вагітності. Сушені гриби вважаються найбільш важкоперетравлюваними.

Консервовані гриби – небезпечні для майбутньої мами, через високу ймовірність отруєння і такого серйозного захворювання як ботулізм. Не варто забувати про токсини, які накопичуються в грибах і нікуди не зникають при консервації.

Мариновані, солоні гриби, як правило не проходять термічну обробку, тому їх вживання стає вкрай небажаним. Високий вміст солі затримує рідину в організмі, що дає серйозне навантаження на нирки і може призвести до набряків.

Варені, тушковані гриби
– принесуть найменшу шкоду організму.

Чи можна вживати гриби при вагітності, вирішувати тільки майбутній мамі. Лікарі в цьому питанні одностайні, адже ризик і небезпеку при їх вживанні набагато вище користі і задоволення.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.