Чи можна пити соки майбутнім мамам?

Чи можна пити соки майбутнім мамам?
Чи можна пити соки майбутнім мамам?
Регулярне вживання свіжих соків асоціюється з красою і здоров’ям. Але думки медиків на цей рахунок абсолютно протилежні. Це ставить у глухий кут любителів соків і людей схильних вважати цей продукт виключно корисним, а майбутні мами перебувають у повній розгубленості. Спробуємо прояснити цю тему.

Шкода від вживання соків

Загальноприйнята думка про користь соків довгий час не викликала сумнівів. Але не все так однозначно. Останні дослідження, проведені у Великобританії і США, доводять негативний вплив цього продукту. І ось які висновки зробили фахівці.

З соку глюкоза безперешкодно надходить у кров, а при малорухливому способі життя стає жиром. Американські дослідники вважають, що соки – це швидкі вуглеводи і порожні калорії, і прирівнюють їх мало не до солодкої газованої води. Інсулін, який виробляється після вживання простих вуглеводів, пригнічує гормон росту у дітей, призводить до цукрового діабету, ожиріння.

Через ризик цих захворювань американські дієтологи рекомендують віддати перевагу фруктам. Фруктова клітковина гальмує всмоктування вуглеводів, а, відповідно, надходження глюкози в кров. Тобто на перетравлення і засвоєння фруктів організм віддає енергію. Зловживання соками може призвести до порушення всмоктування вуглеводів і поживних речовин у кишечнику. Це спричинить порушення роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ). У деяких фруктах вітаміни містяться в шкірці (виноград) або в білих волокнах (апельсин, грейпфрут). Вживаючи лише сік цих фруктів, ми позбавляємо себе вітамінів.

Що стосується натуральних соків, то їх не варто вживати паралельно з лікуванням серйозними препаратами. Організм в першу чергу розщеплює натуральні речовини, які надходять з соком, а ліки, чекаючи своєї черги, накопичуються в організмі. Звідси ризик серйозної інтоксикації.

Які висновки можна зробити з вищевикладеного? Соки не варто пити людям схильним до: ожиріння, діабету, алергії, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Якщо не зловживати простими вуглеводами (кондитерськими виробами, солодкими напоями, шоколадом і т.д.), які відкладаються в жир, то цілком можна дозволити собі склянку соку, адже при правильному вживанні він принесе більше користі, ніж шкоди.

Який сік по-справжньому корисний?

Чи можна вагітним сік? Якщо немає протипоказань, то можна і навіть потрібно, головне, не зловживати. Який сік вибрати? Однозначно не магазинний з пакета. Високий вміст цукру не піде на користь організму. Віддайте перевагу свіжовичавленим сокам (фрешам) в крайньому випадку можна побалувати себе домашнім консервованим соком без цукру. Яких вітамінів потребує організм і який сік корисний саме для вас, питання індивідуальне. Тут краще проконсультуватися з лікарем і взяти до відома наші поради.

Томатний

Томатний сік один з найбільш низькокалорійних (21 ккал на 100 грам соку). Його призначають навіть при дієтах. Він багатий на магній, залізо, натрій, а також калій. У ньому міститься вся група вітамінів В, А, С, Е, РР. У томатах є фермент, який запобігає розвитку злоякісних пухлин. Томатний сік категорично забороняється при панкреатиті та холециститі.

Морквяний

У 100 грамах продукту міститься приблизно 40% добової норми вітаміну А, бета-каротину. Пити морквяний фреш краще з жирами (додавати в нього трохи вершків, сметани), т.я. без їхньої допомоги бета-каротин не засвоюється. Морквяний сік – джерело вітаміну С, Е, РР, В1 і В2. Він також багатий калієм, натрієм, фосфором, кальцієм і меншою часткою магнієм і залізом. Особливо він корисний для шкіри, зору, прекрасно зміцнює імунітет, відновлює і покращує роботу шлунково-кишкового тракту, печінки. Його не варто вживати в період загострення хронічного гастриту, при виразці.

Буряковий

Буряковий сік містить калій, магній, натрій, що в сукупності сприятливо діє на серцево-судинну систему. Він багатий залізом і фолієвою кислотою, вживати яку в період вагітності вкрай необхідно. Адже фолієва кислота відповідає за розвиток нервової трубки у дитини, а також імунної та кровоносної системи. Що стосується йоду, що містить в буряку, то він, як відомо, впливає на повноцінний розумовий розвиток плода. Буряковий сік прекрасний засіб від анемії, гіпертонії, сприяє нормальній роботі кишечника, знижує рівень холестерину в крові. Його не можна вживати при захворюваннях жовчного міхура і проток, розладах кишечника, гіпотонії.

Гарбузовий

Цей продукт забезпечує вагітну жінку бета-каротином не гірше морквяного і містить вітамін К, який відповідає за обмін речовин в кістках і тканинах, сприяє синтезуванню білкових структур, засвоєнню кальцію і вітаміну D. Гарбуз надзвичайно багатий мікро- і макроелементами. Як кажуть у народі в ній «вся таблиця Менделєєва». Цей напій корисний для нирок, печінки, кишечника, зміцнює імунітет і рекомендується вагітним при нездужанні. Вітамін С, який в ньому міститься, допомагає побороти застуду. Не варто пити гарбузовий сік при діареї, цукровому діабеті, виразці і гастриті.

Апельсиновий

Апельсиновий фреш багатий вітамінами А, В, С, він бадьорить, знімає втому, сприяє лікуванню гострих респіраторних вірусних інфекцій. І дійсно, у склянці свіжовичавленого соку вітамінів більше, ніж в цілому комплексі аптечних препаратів. Апельсин багатий калієм, кальцієм, натрієм, фосфором, в ньому також є фолієва кислота. Але його не можна вживати при схильності до алергії.

Гранатовий

Всі ми знаємо, що гранатовий сік призначають при низькому гемоглобіні, але це не єдина його перевага. Він багатий калієм, вітамінами А, Е, С, В1, В2, органічними кислотами, надійно захищає від застуди, має антисептичну дію, покращує обмін речовин, знижує тиск і рівень холестерину. Гранатовий сік – це хороша профілактика онкологічних захворювань, тому що речовини, які в ньому містяться, перешкоджають зростанню пухлин. Але він підвищує кислотність, відповідно при захворюваннях травної системи його краще не вживати.

Яблучний

Один з найбільш традиційних і улюблених напоїв. Користь яблучного соку очевидна, доведено, що він продовжує молодість. Він показаний при авітамінозі, анемії, порушенні травлення, рекомендований людям із захворюваннями дихальних шляхів, цей продукт є сильним жовчогінним і сечогінним засобом. Яблучний фреш багатий вітамінами групи В, С такими елементами, як: залізо, мідь, бор, калій та ін. Протипоказання до вживання – це захворювання ШКТ.

Як правильно пити соки вагітним

Вживаючи соки, дотримуйтесь заходів безпеки.

  • Намагайтеся пити сік в першій половині дня, тоді калорії підуть на витрату енергії. Не пийте його відразу після їжі, це спровокує процес бродіння в шлунку.
  • Для соків вибирайте якісні фрукти та овочі, в ідеалі домашні.
  • Сік не п’ють для угамування спраги або у великих обсягах. Норма – це один стакан в день. Бажано робити перерви тиждень п’єте, другий відпочиваєте.
  • Соки не вживають: при підвищеній кислотності, цукровому діабеті, хронічних і гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, жовчних шляхів, печінки, нирок.

Всі зміни в раціоні необхідно обговорювати з лікарем.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.