Алергія на харчові продукти під час вагітності та її вплив на малюка

Алергія на харчові продукти під час вагітності та її вплив на малюка
Алергія на харчові продукти під час вагітності та її вплив на малюка
Алергени потрапляють в наш організм кількома шляхами:

    – Респіраторним шляхом – через вдих;
    – Парентерально – через ін’єкції;
    – Аліментарним шляхом – через шлунково-кишковий тракт;
    – Контактним шляхом – при контакті алергену зі шкірою.

Аліментарний шлях потрапляння алергену в організм призводить до розвитку харчової алергії. Іншими словами – харчова алергія – це неадекватна реакція організму на їжу або компоненти їжі, що виражається у формуванні антитіл за участю імуноглобулінів Е (IgE) і виділенням в русло крові гістаміну. Симптоми формуються залежно від переважання ураження певного органа-мішені.

Як виявляється харчова алергія

Найчастіше харчова алергія розвивається у відповідь на потрапляння в організм певних білків, які, в силу спадкових і набутих факторів, що не піддаються ферментативній обробці, не розщеплюються і потрапляють в кишечник в незмінному вигляді. Ці білкові молекули проникають через стінку кишечника в кров і провокують розвиток аллергокомплекса. Деякі алергени починають всмоктуватися в кров ще в ротовій порожнині, тому перші симптоми можуть виникати під час прийому їжі, що містить алерген.

Симптоми харчової алергії:

    – Печіння, першіння, поколювання в роті, відчуття набрякання язика і губ, утруднення ковтання;
    – Утруднення дихання, закладеність носа;
    Біль у животі, нудота, блювота, діарея, іноді в блювотних масах і випорожненнях помітні прожилки крові;
    – На шкірі з’являється висип, кропив’янка, набряк, може розвиватися екзема;
    -У важких випадках розвивається набряк Квінке або анафілактичний шок. Ці стани небезпечні для життя, необхідна негайна лікарська допомога.

Що може стати алергеном при харчовій алергії

Фактично, стати алергеном може будь-який продукт, що приймається в їжу, все залежить від індивідуальних особливостей. Але, на щастя, не всі продукти в рівній мірі володіють сенсибілізуючими властивостями. За ступенем алергізації виділяють три групи продуктів.

Продукти з високим ступенем аллергизуючої активності. Пальму першості в цій групі отримало коров’яче молоко. Далі йдуть морепродукти, морська риба, ікра, арахіс та інші горіхи, мед, білок курячого яйця і куряче м’ясо, гриби, какао-боби, цитрусові, ягоди з яскраво вираженим забарвленням – полуниця, малина, ожина, бобові та злакові, червоний буряк, томати. До цієї ж групи можна віднести пряні зеленню культури і екзотичні прянощі, солодощі.

Середня аллергізуча активність відзначається у кавуна, дині, абрикосів, персиків, білого винограду, картоплі, рису, гречки, кукурудзи, зеленого перцю. М’ясо кролика, свинина, телятина також відносяться до середньої групи.

Продукти, які рідко стають алергенами. Вкрай рідко харчова алергія розвивається у відповідь на прийом таких продуктів: кабачки, брокколі, гарбуз з неяскравою м’якоттю, жовті та зелені яблука, банани, світлі ягоди.

Харчова алергія і вагітність

Наявність харчової алергії і алергени, які її викликають, стають відомі, найчастіше, ще в дитинстві. Тому жінка-алергік будує своє меню таким чином, щоб уникати контакту з небезпечними продуктами. У такому випадку мамина алергія може не проявлятися під час вагітності, але, якщо захворювання у великій мірі обумовлено спадковими факторами, то для новонародженої дитини існує ризик розвитку алергії на ті ж продукти, що і у батьків.

Іноді трапляється, що вперше алергія на який-небудь продукт з’являється саме під час вагітності. Це пов’язано з особливостями маминої імунної системи та її гормонального фону. Такий стан може негативно позначитися і на мамі, і на майбутньому малюкові – дуже часто харчові алергії протікають у важкій анафілактичній формі, що ставить під загрозу не тільки мамине життя, а й життя малюка. Навіть якщо харчова алергія проявляється в легкій формі, то імунна система, схильна до підвищеної сенсибілізації, може «переключитися» на плід і атакувати його як загрозу, а це теж дуже негативно позначається на його здоров’ї.

Фактори аліментарної алергії

Механізми розвитку аліментарної алергії дуже складні, і залежать від безлічі факторів. Чим більше передумов до розвитку реакції, тим більш бурхливою реакцією може проявитися харчова алергія. Отже, серед найбільш значних чинників відзначають:

    – Генетичну спадковість;
    – Наявність алергії у матері під час вагітності;
    – Природу алергену;
    – Вік при першому контакті з алергеном;
    – Наявність інших алергій;
    – Наявність захворювань ШКТ;
    – Стан мікрофлори кишечника;
    – Перший або повторний контакт з алергеном.

Іноді навіть при першому контакті з харчовим алергеном може розвинутися блискавична анафілактична реакція, це може пояснюватися як впливом маминих антитіл на дитину у внутрішньоутробному періоді і при грудному вигодовуванні, так і попереднім контактом з «прихованим алергеном».

Лікування харчової алергії під час вагітності

Якщо аліментарна алергія виникла вперше під час вагітності, то всі терапевтичні методи спрямовані на десенсибілізацію організму і як можна більш швидке видалення алергену з травного тракту. Для цього використовують сорбентиактивоване вугілля, смекту, ентеросгель. На 12 годин необхідно виключити з раціону всі продукти – забезпечити так звану водну паузу. Далі поступово вводити в меню продукти з низьким ступенем алергізації. З антигістамінних препаратів під час вагітності можна застосовувати Кларитин, Зіртек, Цетрілев. При важкій реакції у вигляді набряку Квінке або анафілактичного шоку необхідна негайна допомога лікаря.

Якщо вагітна раніше переносила анафілактичну реакцію на інший алерген, і у неї є препарати невідкладної допомоги, то можна ввести внутрішньом’язово 60-90 мг преднізолону ще до прибуття «Швидкої допомоги». Це може врятувати їй життя.

Аліментарні алергії – серйозне захворювання, яке позначається не тільки на здоров’ї мами, але і на здоров’ї майбутнього малюка, тому не можна ігнорувати симптоми в надії, що «все саме пройде». При таких станах необхідно лікування під наглядом фахівця.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.